Druhý nejvyšší soud EU ve svém rozhodnutí uvedl, že pouze členské státy mají pravomoc určit, zda je na zasedáních Evropské rady bude zastupovat hlava státu, nebo předseda vlády. Pouze státy také mohou podle soudu stanovit důvody, proč by je některý z vrcholných činitelů nemohl na zasedáních zastupovat.

Ve sněmovně je žádost o vydání Babiše a Faltýnka k trestnímu stíhání kvůli Čapímu hnízdu

Do Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR dnes přišel návrh na vydání dvou poslanců k trestnímu stíhání. České justici to potvrdila tisková mluvčí Městského státního zastupitelství v Praze Štěpánka Zenklová. Mandátový a imunitní výbor už je svolán na 18. srpen 2017.

„Ano, mohu potvrdit, že žádost jsme poslanecké sněmovně zaslali.“ Na přímý dotaz, koho se žádost o vydání týká, ale odmítla odpovědět. „Jde o jednu žádost a týká se dvou poslanců. To, je vše, co mohu v tuto chvíli sdělit,“ uvedla Štěpánka Zenklová.

Podle informací České justice se žádost týká kauzy Čapí hnízdo a konkrétně jde o Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka. Jaroslav Faltýnek má být dokonce obviněn jako organizátor dotačního podvodu. O tom, že má být obviněn, Babiš údajně věděl již od minulé středy, kdy byl na výslechu.

Informaci o žádosti potvrdil i místopředseda mandátového a imunitní výboru poslanec Martin Plíšek. „Žádost jsme obdrželi, a předsedkyně výboru již v této věci svolala výbor na 18. srpna,“ uvedl pro Českou justici.

Internetový deník Fórum24 pak aktuálně uvedl, že předseda poslanecké sněmovny postoupil žádost o souhlas s trestním stíháním obou poslanců: „Na váš dotaz sděluji,že předseda PSP dnes odpoledne předal Mandátovému a imunitnímu výboru žádost Policie k souhlasu s trestním stíháním poslanců Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka,“ potvrdila deníku FORUM 24 předsedkyně Mandátového a imunitního výboru Poslanecké sněmovny ČR Miroslava Němcová.

Žádost později potvrdil i předseda sněmovny Jan Hamáček (ČSSD) „Dnes jsem obdržel od policie žádost o udělení souhlasu s trestním stíháním dvou poslanců, a to poslance A. Babiše a poslance J. Faltýnka,“ napsal Hamáček. „V té žádosti je uveden i důvod, ale já nejsem oprávněn obsah té žádosti komentovat, protože s obsahem se musí nejprve seznámit členové mandátového a imunitního výboru,“ dodal. Potvrdil také, že Sněmovna by se měla žádostí zabývat na své nejbližší schůzi, která začne v úterý 5. září.

Trestní oznámení pro podezření na dotační podvod přišlo na státní zastupitelství koncem listopadu předminulého roku. Na Městském státním zastupitelství dospěli k názoru, že trestní oznámení může mít reálné základy a postoupili ho těsně před Vánoci policii.

Vyšetřování se táhlo více jak dva roky, lhůta pro policejní rozhodnutí ve věci se několikrát prodlužovala a v případu začátkem léta nařídila prověrku vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová.  Podle ní neodhalila žádné významné pochybení v prošetřování možného dotačního podvodu. Bradáčová ale zároveň připustila, že délka dosavadního řízení je „jen hraničně akceptovatelná“ a zmínila v této souvislosti i to, že postup řízení navíc zpomaluje „procesní neochota k součinnosti ze stran některých privátních subjektů“.  Zlomem ve vyšetřování se měl stát znalecký posudek, podle nějž z padesátimilionové dotace odešlo okamžitě čtyřicet miliónů do Agrofertu.

Projekt na Čapí hnízdo obdržel padesát milionů korun z evropských fondů na podporu cestovního ruchu. Dotační program byl určen pro malý nebo středně velký podnik, který alespoň dva roky podniká v cestovním ruchu. Místo toho ale peníze doputovaly do Babišova Agrofertu, přitom farma jako součást ziskového holdingu by neměla na dotaci nárok. Proto se Čapí hnízdo z holdingu vypařilo, aby se objevilo v neznámé malé firmě, u níž nebylo možné dohledat majitele, protože měla anonymní akcie. Díky změně ale dosáhl projekt na evropskou dotaci. Po několika letech dodržování dotační podmínky opět firma skončila v holdingu. Až loni v březnu na mimořádné schůzi sněmovny svolané z popudu opozice musel Babiš přiznat, že v době získání dotace vlastnily farmu jeho dvě dospělé děti a jeho současný švagr.

Dušan Šrámek