V exekuci jsou statisíce lidí Foto: archiv

Exekuci lze zastavit i po vymožení dluhu, potvrdil Nejvyšší soud

Soudy mohou dodatečně zastavit exekuci i poté, co se podařilo vymoct dluh. Potvrdil to Nejvyšší soud (NS) v jednom z mnoha sporů souvisejících s neplatnými rozhodčími nálezy kvůli nejednoznačným doložkám v úvěrových smlouvách. Podle projektu Exekutor má smůlu.cz verdikt znamená, že je možné zpětně otevřít až 100.000 skončených exekucí a lidé mají šanci získat zpět náklady exekuce, které museli uhradit.

Z vyjádření NS však plyne, že dopad konkrétního usnesení není tak jednoznačný. „Uvedené rozhodnutí v žádném případě nelze tak široce zobecňovat,“ řekl bez dalších podrobností mluvčí NS Petr Tomíček v reakci na tiskovou zprávu Exekutor má smůlu.cz.

Na usnesení upozornily dnešní Hospodářské noviny, které ho označily za další posun v kauze rozhodčích doložek. Už v roce 2013 NS rozhodl, že doložky jsou neplatné, pokud není stanoven konkrétní rozhodce, který bude řešit případné rozpory. Jde zejména o problém úvěrových společností.

Dosud se dařilo na základě judikatury NS zastavovat jen dosud trvající exekuce z podobných smluv. „Paradoxně tak na tom byli lépe ti, co spláceli pomaleji nebo vůbec,“ uvedl Tomáš Pospíšil, ředitel projektu Exekutor má smůlu.cz.

„Zda lze i takto zpětně zastavit již proběhlou a skončenou protiprávní exekuci, nebylo doposud NS judikováno. Klientům jsme tak nemohli nic zaručit. I přes riziko možného neúspěchu se někteří lidé rozhodli bojovat,“ uvedl advokát Petr Němec, který zastupoval konkrétní ženu ve sporu se společností Profi Credit.

Právě v její věci NS přijal diskutované usnesení. Zdůraznil v něm ochranu dlužníka v situaci, kdy dodatečně vyjde najevo, že exekuce byla od samého počátku vedená na základě nezpůsobilého exekučního titulu.

„Tuto ochranu (…) není možné realizovat jinak, než dodatečným rozhodnutím o zastavení exekuce,“ stojí v usnesení. Podle Pospíšila se tak lidem otevírá možnost požadovat vrácení nákladů exekuce. Jde zpravidla o částky v řádu desetitisíců korun. Věřiteli by tak zůstalo jen to, co mu dlužník skutečně dlužil.

(čtk)