Janečkem spoluvlastněná společnost RSJ obchoduje od roku 2000 londýnské derivátové burze Foto: facebook K. Janečka

Karel Janeček je opět prověřován kvůli daňovým únikům

Podnikatel a protikorupční aktivista Karel Janeček a jeho společnost RSJ se podle anonymního trestního oznámení z loňského roku stále dopouští krácení daní. Podle informací České justice ho orgány činné v trestním řízení kvůli tomuto podezření vyšetřují. Věc byla postoupena Městskému státnímu zastupiteklství v Praze.

Anonymní trestní oznámení na společnost RSJ respektive Karla Janečka, Libora Winklera, Tomáše Janečka, Václava Dejčmara, Michala Šašňáka, Martina Kulhánka, Bronislava Kandríka, Martina Ducháčka , Antona Tyutina, Petra Altmana a Jakuba Petráska pro podezření ze spáchání trestného činu zkrácení daně, poplatku a povinné platby zvlášť závažného rozsahu dostala do rukou přímo vrchní státní zástupkyně Lenky Bradáčové.

Trestní oznámení pak směřovalo i členku dozorčí rady Janu Sušánkovou a auditorskou společnost HZ Plzeň, respektive na jednatele společnosti Michala Ledvinu a jednatelku Ivanu Šatrovou Folkovou.

Obsahem trestního oznámení byla žádost o prověření toho, že fondy RSJ jsou fakticky vedeny z ČR, jejich daňovým domicilem je ČR a že se tedy vlastníci účelově vyhýbají placení daní v ČR, k čemuž využívají fiktivní sídlo v daňovém ráji Mauricijské republiky. „Dokumenty dokazují, že podezřelé osoby se minimálně v letech 2012 a 2013 dopustily daňového deliktu, jehož výši lze stanovit jako rozdíl mezi daňovým základem, který uvedli v ČR a daňovým základem na Mauriciu,“ uvádí se v doplnění trestního oznámení.
Text oznámení byl v kopii adresován i řadě významným osobám z policie, finanční správy nebo ministrům, dostala ho i média.

Vrchní státní zastupitelství v Praze uvedlo, že trestní oznámení nebylo věcně příslušné a proto ho postopilo Městskému státnímu zastupuitelství. České justici to napsal ředitel odboru závažné hospodářské a finanční kriminality VSZ v Praze Marek Bodlák. Městské státní zastupitelsví na dotaz, jaký je stav celé věci, ani přes urgenci dosud neodpovědělo.

Oznámení navazuje na dřívější AK Šachta & partners z roku 2012, podle kterého se zástupci RSJ měli údajné také dopustit trestného činu krácení daně a dalších přečinů. Toto trestní oznámení bylo už dříve odloženo. „Se závěry Orgánů činných v trestním řízení samozřejmě spokojeni nejsme, zejména proto, že skutečnosti uváděné v našem trestním oznámení, trvají, podle našich informací, dodnes,“ uvedl pro Českou justici advokát David Michal z advokátní kanceláře MSB Legal, dříve AK Šachta & partners.

Janeček tehdy byl podle advokátní kanceláře v podezření z daňových úniků minimálně 200 miliónů korun. I tehdy měl podnikat prostřednictvím zahraničních společností, které jsou řízeny z ČR. Zdanění příjmu právnických osob na Mauriciu jsou 3 procenta, v Česku dvacet procent, daň z kapitálových výnosů je na Mauriciu dokonce nulová. Janeček nařčení odmítl, daně prý odvádí v souladu se zákonem.

„Naše AK podala trestní oznámení na Karla Janečka a jeho společníky, protože jsme byli a zůstáváme přesvědčeni, že účelovou firemní konstrukcí zahrnující investiční fondy na Mauritiu se dlouhodobě vyhýbají placení daně z příjmu fyzických osob v České republice. Bohužel, po nástupu paní Bradáčové do funkce Vrchní státní zástupkyně v Praze, byla tato věc „zametena pod koberec“ bývalým předsedou Unie státních zástupců Zdeňkem Matulou. Stručně řečeno, ochota státního zastupitelství stíhat tzv. protikorupční aktivisty se limitně blížila a stále blíží nule. Smutná ukázka stavu vymáhání spravedlnosti v současné ČR,“ dodává advokát David Michal.

Obě dvě trestní oznámení byla doplněna odbornými posudky právníka Davida Teleckého. Ten v analýze například uvádí, že použijeme-li tzv. Metodu rozdělení zisku, podle které je zisk na základě analýzy zásluh rozdělen mezi sdružené podniky, které se na řízené transakci podílejí a porovnáme-li ji s mediálními prohlášeními Janečka, dospějeme k tomu, že zisk firmě vytváří software, který je vytvářen a obhospodařován ve společnosti RSJ. Příjemcem lví části zisku mauricijských fondů by tak podle českého práva i norem OECD měla náležet právě RSJ. Janeček v médiích už dříve prohlásil, žesvé obchodování z Prahy kontroluje.

(epa)