Advokátní komora si volí nové vedení Foto: ČJ

Sněm advokátů se uzavřel, přístup nemají koncipienti ani novináři

Veškeré dění na volebním sněmu České advokátní komory (ČAK) zůstane skryto jak zrakům veřejnosti, tak médiím. Novináři nemají přístup na žádnou část sněmu. ČAK tento zákaz vstupu zdůvodňuje zákona o advokacii. Vedení Komory také požádalo předsedy soudů, aby na dnešek nenařizovali jednání, u kterých je nutná přítomnost advokáta.

Podle advokátky Daniely Kovářové o zákazu vstupu novinářů na sněm rozhodlo vedení ČAK. Na sněm nesmí koncipienti, ani žádné jiné osoby. „Dle ustanovení paragrafu 42 zákona o advokacii mají právo účastnit se sněmu advokát, nikoliv jiné osoby (ani advokátní koncipienti), a to na základě registrace, při níž prokazují svou totožnost průkazem advokáta,“ uvádí pokyn.

Odstavec 2 přitom pouze říká, že „Právo účastnit se sněmu mají všichni advokáti. Zastoupení advokáta na sněmu jiným advokátem není přípustné“. I podle Jednacího řádu sněmu zveřejněného v posledním čísle bulletinu advokacie je sněm veřejný.

Martin Vychopeň: Změna ve vedení advokátní komoře pomůže

Podle dlouhodobé kritičky poměrů v ČAK Kláry Samkové je takový krok absurdní. „ČAK opakovaně prohlašuje, že je veřejným obhájcem zájmů advokátů. Je to všeobecný rys dnešní doby, kdy dochází k cenzurování,“ řekla České justici advokátka.

Místopředseda ČAK Robert Němec v květnu tohoto roku v Bulletinu advokacie kritizoval, že zájem advokátů o dění v Komoře je nízký. V roce 2013 zúčastnilo voleb do orgánů Komory
pouhých 1 739 advokátů, tedy přibližně 15 %. Proti účasti občanů ve volbách do Poslanecké sněmovny, která v roce 2013 činila 60 %, je to podle Němce slabé číslo. „Ne že bych si troufal srovnávat důležitost parlamentních voleb s volbami na sněmu České advokátní komory, ale přesto je malý zájem advokátů o fungování Komory zarážející,“ dodává Němec. Je však jasné, že do kongresového sálu pražského Hotelu Clarion se všichni advokáti, kterých je 12 857, nemohou vejít. Informace o dění na kongresu ale nezískají ani z médií.

Podle informací České justice předsedové soudů většinou žádosti advokátů o omezení soudních jednání na dnešní den vyhověli. Novým předsedou by se podle předsněmovních dohod měl stát Vladimír Jirousek, který nahradí Martina Vychopně. Jirousek už dříve Komoru vedl (2003-2009).

(epa)