Proti návrhu na vyřazení zbraňové novely vystoupil Miloš Vystrčil (ODS), podle něhož nejsou důvody k tomuto kroku věcné. Připomněl, že předloha leží v horní komoře už zhruba tři měsíce. "Výbory nekonaly, protože nechtěly konat. Konat mohly," řekl Vystrčil.

Senát odmítl projednat zbraňovou novelu Ústavy

Senát na nynější schůzi neprojedná novelu ústavního zákona, která má dát majitelům legálně držených zbraní právo zasáhnout k zajištění bezpečnosti Česka. Senátoři ji dnes vyřadili na návrh organizačního výboru z programu.

Předlohu zatím v horní parlamentní komoře neprojednaly bezpečnostní ani ústavně-právní výbor. Proti návrhu na vyřazení zbraňové novely vystoupil Miloš Vystrčil (ODS), podle něhož nejsou důvody k tomuto kroku věcné. Připomněl, že předloha leží v horní komoře už zhruba tři měsíce. „Výbory nekonaly, protože nechtěly konat. Konat mohly,“ řekl Vystrčil.

Naopak Jiří Šesták z klubu Starostů poukázal na to, že horní komora postrádá k ústavní novele prováděcí zákony. „Nevíme, jaký bude dopad,“ uvedl.

S předlohou nesouhlasí senátoři klubu KDU-ČSL a nezávislých. Podle nich může v lidech vyvolávat falešný dojem, že se mají ozbrojovat a zapojovat se do zajišťování bezpečnosti podle vlastního uvážení. „Jsme bytostně přesvědčeni, že pilíře bezpečnosti České republiky musí tvořit profesionální armáda, policie a další státní složky,“ uvedl v tiskové zprávě předseda klubu Petr Šilar.

Pro vyřazení novely z návrhu programu hlasovalo 43 senátorů, proti jich bylo 17. Dalších devět členů horní komory se hlasování zdrželo.

Novela poslanců ČSSD, ANO, KSČM a ODS má do ústavního pořádku zavést to, že čeští občané mají právo nabývat, držet a nosit zbraně k naplňování úkolů při zajišťování bezpečnosti státu. Je reakcí na spornou evropskou směrnici, která zpřísňuje držení střelných zbraní. Česko na ni podalo žalobu k Soudnímu dvoru EU.

Novelu by měly následovat zákon upravující vlastnictví zbraní pro lov, sport, sběratelství a čistě soukromé využití, který by celkově přejímal evropskou směrnici, a navazující prováděcí zákon. Právě jeho předložením už dřív podmínil další projednávání senátní výbor pro bezpečnost.

Protože zbraňová předloha je novelou ústavního zákona, horní komora nemá obvyklou měsíční lhůtu pro projednání norem. Zastáncům předlohy se nepodařilo zařadit ji už na program srpnové schůze Senátu.

(čtk)