Za řízené pomluvy na internetu by měly být tvrdší tresty, míní advokát

Poškodit cizí pověst lze dnes díky internetu snadněji a rychleji než kdy dřív. Obrana je naopak složitá. Česká justice zjišťovala, co je možné proti nekalým obchodním praktikám ve virtuálním prostředí dělat. Podle Michala Kellnera z advokátní kanceláře Urbášek & Partners chybí v Česku na podobnou kriminalitu odborníci v řadách policie i účinná legislativa.

Stačila chvilka a z vynikajícího hodnocení pražské restaurace Podolka na jejím facebookovém profilu bylo mizerné. Nemohlo za to špatné jídlo, ale naštvaný youtuber, který se nepohodl s obsluhou. Svoje fanoušky – má jich statisíce -, proto Fatty Pillow vyzval, aby podnik ohodnotili nejnižší známkou. A tak se taky stalo. „V minulých dnech se nám stala taková nemilá věc, která ovlivnila naši několikaletou práci… Z hodnocení 4,3 (přesně nevíme) se stalo během půl hodiny 2,3… Zvažujeme, jak dále se vzniklou situací naložit,“ komentovalo událost, rovněž na Facebooku, vedení restaurace.

Celý spor nakonec skončil smírem. Reputaci na sociální síti Podolce napravili její fanoušci. Fatty Pillow přiznal, že to možná trochu přehnal. A podnik napříště vybavil svoji zahrádku pestřejší nabídkou židlí – právě o ně se totiž personál s youtuberem pohádali.

Podání na policii i žaloba

Česká justice nicméně zjišťovala, jak je možné se obecně proti nekalým obchodním praktikám, negativnímu hodnocení či šíření nepravd na internetu, bránit. Zvlášť pokud se jedná o evidentně řízený útok, třeba i od právnické osoby. Podle advokáta Michala Kellnera, který se zabývá trestním právem v Advokátní kanceláři Urbášek & Partners, je v první řadě nutné obrátit se na policii. „Ale mnohdy neefektivní, orgány činné v trestním řízení nemají dostatek odborníků na tuto trestnou činnost,“ uvádí Kellner. U zavedených webů lze kontaktovat jejich správce. „Pokud znáte původce, pak je zde cesta žalobou na ochranu osobnosti, na odstranění škodlivého zásahu, o náhradu škody a přiměřené zadostiučinění apod.,“ dodává advokát.

Z policejních statistik za rok 2016 vyplývá, že policisté od ledna do konce listopadu prověřovali celkem 47 případů nekalé soutěže. Objasněných je ale jen zhruba deset procent. Kolik případů se ovšem týkalo přímo nekalé soutěže a souvisejících praktik na internetu, policie nesleduje. „Policie České republiky se zabývá každým protiprávním jednání, ať už to je v internetovém prostředí nebo mimo něj. Statistiky tohoto charakteru neevidujeme,“ napsala České justici vrchní komisařka Ivana Nguyenová z policejního prezidia.

Málo odborníků, mírné tresty

V porovnání se zahraničím se podle Kellnera Česko příliš neliší. „Postup pro dosažení ochrany před takovýmto jednání nebo též obrany je velmi podobný. Ve vztahu k závažným projevům, které mohou mít dosah až do trestního práva, může být pachatel stíhán podle povahy jeho jednání např. za pomluvu nebo za porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže. Jak v České republice, tak v zahraničí jsou statistiky takovýchto jednání v podstatě obdobné,“ uvedl pro Českou justici advokát.

V zahraničí jsou prý nicméně na podobný druh kriminality lépe připraveni. „Na rozdíl od České republiky je v zahraničí více rozšířena síť organizací zabývající se výhradně touto problematikou, resp. problematikou pomoci obětem této trestné činnosti a prevencí,“ doplnil Kellner.

Advokátní kancelář Urbášek & Partners podle něj opakovaně hájí proti podobným útokům zejména velké korporace. Na místě by podle něj byla změna legislativy. „A to zejména směrem ke zpřísnění postihů škůdců, resp. trestů pro pachatele, kde má takovéto jednání za výsledek těžší následek pro poškozeného,“ uzavřel Kellner.

Lucie Nekvasilová