Advokát EU: Hromadnou žalobu na Facebook v Rakousku nelze podat

Rakouský student práv a aktivista Maxmilian Schrems, který kvůli porušování ochrany soukromí podal ve Vídni hromadnou žalobu na irskou součást americké společnosti Facebook, nemůže tuto žalobu podat u rakouského soudu. Jako jedinec se ale svých práv domáhat ve své vlasti může. Uvedl to dnes generální advokát Soudního dvora Evropské unie Michal Bobek.

Max Schrems podal k rakouskému soudu žalobu proti společnosti Facebook Ireland Ltd. Tvrdí, že firma porušila práva na ochranu soukromí a ochranu údajů jak jeho, tak sedmi dalších uživatelů Facebooku, jejichž jménem jedná. Tito lidé mají bydliště v Rakousku, Německu a v Indii.

Zemský soud ve Vídni se před dvěma lety žalobou odmítl zabývat s odůvodněním, že mu projednávání případu z procedurálních důvodů nepřísluší.

„Spotřebitel, který je oprávněn podat žalobu proti svému zahraničnímu smluvnímu partnerovi v místě svého bydliště, se nemůže současně se svými vlastními nároky dovolávat také nároků se stejným předmětem, postoupených jinými spotřebiteli s bydlištěm na jiných místech téhož členského státu, v jiných členských státech nebo ve třetích zemích,“ uvádí se v doporučení generálního advokáta.

Bobek argumentuje tím, že povolení hromadné žaloby by znamenalo, že spotřebitelé by si mohli soud sami vybírat.

Rakušan Schrems namítá, že individuální soudní spory jsou vzhledem k finanční zátěži žalujících nereálné. „Podle názoru generálního advokáta mohu ve své domovské jurisdikci ve Vídni přinést přinejmenším „modelový případ“ a s ním vůbec první veřejné jednání o nelegálních praktikách Facebooku,“ uvedl Schrems ve svém prohlášení.

K výzvě, kterou Schrems zveřejnil na internetu se připojily tisíce dalších uživatelů. Rakouský aktivista dnes žádá o náhradu škody 500 eur (téměř 12.800 Kč) za každého z 25.000 signatářů žaloby.

Na rozdíl od Spojených států jsou společné žaloby v Evropě uznány jen málokdy.

(čtk)