Věznice Valdice Zdroj: mapy.cz

Dahlgrenovu smrt šetří i GIBS, za pět let spáchalo sebevraždu 53 vězňů

Sebevraždu čtyřnásobného vraha Kevina Dahlgrena ve věznici Valdice vyšetřují kromě policie také Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) a vnitřní orgány vězeňské služby. Totožnost mrtvého Američana a důvod jeho smrti policejní ani vězeňské orgány dosud nezveřejnily ani nepotvrdily.
ČTK má ale z důvěryhodných zdrojů informaci o Dahlgrenově sebevraždě potvrzenou. Královéhradecká krajská policie dnes uvedla, že ve věznici ve čtvrtek v podvečer zemřel pětadvacetiletý cizinec, a to bez cizího zavinění.

„Při prvotním ohledání těla bylo předběžně vyloučeno cizí zavinění. Pro zjištění přesné příčiny smrti byla nařízena soudní pitva. Policisté v případu zahájili úkony trestního řízení,“ řekla mluvčí krajské policie Lenka Burýšková.

Mluvčí valdické věznice Eva Francová potvrdila pouze to, že ve čtvrtek vpodvečer ve věznici zemřel jeden vězeň. „Další informace vzhledem k vyšetřování zatím poskytovat nebudeme. Případ vyšetřují GIBS, policie a vnitřní orgány vězeňské služby,“ řekla Francová. Za předčasnou označila otázku, zda bude vězeňská služba nějak měnit režim hlídání vězňů. „Probíhá vyšetřování a není stanoveno, že by došlo k pochybení. Je proto předčasné to komentovat či přijímat opatření v tom smyslu,“ uvedla Francová.

Mluvčí Vězeňské služby Petra Kučerová potvrdila dřívější informace policie, že jeden z vězňů zemřel ve věznici Valdice. Musí být podle ní provedena pitva. „To je základ vyšetřování,“ řekla a dodala, že postup vyšetřování je věcí policie. Na otázku, zda se v případě sebevražd ve věznicích zjišťují případná pochybení zaměstnanců, uvedla, že takové případy vyšetřuje odbor kontroly Vězeňské služby.

Američan měl sebevražedné sklony

Dahlgrenův obhájce Richard Špíšek už včera  řekl, že sklony k sebevraždě Dahlgren měl. „Informoval jsem o tomto jak věznici, tak ředitelství vězeňské služby a pevně věřím, že věznice Valdice učinila maximum proto, aby této situace předešla. Chápu ale, že nelze zabránit všem nešťastným událostem, zejména pokud je skutečně snaha na straně odsouzeného něco takového učinit,“ uvedl Špíšek.

Osobně s Dahlgrenem naposledy hovořil na konci loňského podzimu. „Tehdy byl na přechodnou dobu eskortován do brněnské bohunické věznice. Bylo to z důvodu jeho špatného psychického stavu, byl umístěný na psychiatrickém oddělení,“ řekl advokát.

Američan se již při pobytu ve vazební věznici pokusil pořezat břitem, poté se strážci pokusil vytrhnout obušek. Dahlgrenovi pak strážci dali pouta a Dahlgren následně skončil na psychiatrickém oddělení vazební nemocnice. Dahlgren podle zprávy z vazební věznice řekl, že se nechtěl zabít, ale snažil se o vyventilování naštvanosti, tehdy prý uvedl, že se nic podobného už nebude opakovat.

Američan Dahlgren podle pravomocného rozsudku zavraždil v květnu 2013 v Brně čtyři lidi. Odsouzen byl na doživotí. Dahlgrenův případ patří k nejhorším zločinům posledních let v České republice.

Dahlgren zabil v Brně-Ivanovicích všechny členy rodiny, u níž dočasně bydlel – otce, matku a jejich dva syny, z nichž jeden byl nezletilý. Poté odjel do Rakouska, kde nasedl do letadla mířícího do USA. Následně byl zadržen na letišti ve Washingtonu na základě zatykače vydaného českými orgány. Americké soudy pak rozhodly o jeho vydání do ČR.

Většina vězňů spáchá smrt udušením

Dahlgrenovo úmrtí není první sebevraždou doživotně odsouzeného vězně ve Valdicích. Například v září 2010 svůj život ve Valdicích ukončil takzvaný lesní vrah tří lidí Viktor Kalivoda.

Věznice Valdice patří k nejtěžším českým káznicím. Trest si za jejími zdmi nyní odpykává 1078 odsouzených. Věznice od roku 1857 sídlí v někdejším kartuziánském klášteře, celý komplex má rozlohu téměř deset hektarů. Trest si ve Valdicích odpykávají i doživotně odsouzení.

Ze statistik Vězeňské služby vyplývá, že v českých věznicích se v posledních několika letech stává kolem deseti dokonaných sebevražd ročně. V roce 2012 se však jejich počet blížil dvaceti.

Sebevraždy ve výkonu trestu odnětí svobody a ve vazbě:

Rok Počet sebevražd Udušením Vykrvácením Léky
2016 9 8 1 0
2015 8 8 0 0
2014 12 11 0 1
2013 7 7 0 0
2012 17 17 0 0

Zdroj: Statistická ročenka Vězeňské služby ČR

(čtk, ire)