Prezident Miloš Zeman oslavuje své vítězství Foto: Hrad.cz

Výsledky prezidentských voleb byly vyhlášeny ve Sbírce zákonů

Výsledky letošních prezidentských voleb byly dnes ráno vyhlášeny ve Sbírcezákonů. Mají podobu sdělení Státní volební komise o tom, že volby vyhrál Miloš Zeman nad Jiřím Drahošem až ve druhém kole. Výsledky bude možné od středy napadnout u Nejvyššího správního soudu.

Sdělení obsahuje informace o tom, že Zeman získal 2,85 milionu hlasů, tedy 51,36 procenta, zatímco Drahoš 2,7 milionu hlasů, což bylo 48,63 procenta. Platné hlasy odevzdalo 5,554.596 voličů z 5,569.665, kteří se volebního finále zúčastnili. Hlasovat mohlo 8,34 milionu voličů. K úvodnímu kolu voleb Státní volební komise uvedla ve sbírce jen to, že v něm nebyl žádný kandidát zvolen. O prezidentský úřad se ucházelo devět lidí.

Každý z nich musí do 90 dnů po vyhlášení výsledků voleb zveřejnit na svých volebních webech zprávu o financování volební kampaně a vyúčtování poslat Úřadu pro dohled nad hospodařením politických stran a hnutí. Čas na to mají do konce dubna.

Na zpochybnění voleb u Nejvyššího správního soudu mají lidé sedmidenní lhůtu, která tak skončí v úterý 6. února. Soud musí o všech podaných návrzích rozhodnout do 15 dnů od jejich doručení. S případnými stížnostmi by se tak měl vypořádat do 22. února.

Po vyhlášení celkových výsledků voleb bude možné zpochybnit jak hlasování při nynějším finále, tak hlasování v úvodním volebním kole před dvěma týdny. Stížnost mohou podat voliči nebo poslanci a senátoři, kteří nominovali některého z kandidátů. Důvodem pro podání stížnosti je takové porušení pravidel stanovených volebním zákonem, které by mohlo ovlivnit výsledek vybírání hlavy státu.

(čtk)