Zdravotnický výbor dal zelenou ročnímu odkladu sankcí za eRecepty

Poslanci zdravotnického výboru kývli na odklad sankcí za nepoužívání eReceptů. Prozatím se také shodli, že k problematice nebudou předkládat další pozměňovací návrhy, ale vyčkají alespoň půl roku, než si systém „sedne“. V tuto chvíli se přitom většina přiklání k tomu, že fungování vypadá vcelku bezproblémově, je ovšem třeba napravit komunikaci směrem ke zdravotníkům ze strany SÚKL a ministerstva zdravotnictví.

 

Systém eReceptů jede naplno deset dní a zatím podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (Ano) funguje bezproblémově. Ke včerejšímu dni už lékaři předepsali milion elektronických receptů a s každým dnem počty uživatelů i předepsaných receptů stoupají. V tuto chvíli však stále na přidělení přístupových hesel do centrálního úložiště čeká na šest tisíc doktorů, jejichž žádosti se zasekly na České lékařské komoře.

„Systém funguje, není v žádném kolapsu, co ale nefunguje a jsem kritický, je, že projekt má jisté zpoždění a všichni lékaři nejsou v systému zaregistrováni. Na druhou stranu z čísel, která mám k dispozici, to vypadá, že všichni lékaři v nějaké fázi v systému jsou – ať už je to ve fázi finální, kdy přístupové údaje mají, těch je aktuálně zhruba 38 tisíc, nebo ve fázi ověřování. Zdá se ale, že to postupuje vpřed – ještě před dvěma týdny čekalo na ověření osm tisíc lékařů,“ konstatuje ministr Vojtěch. „Za této situace si myslím, že jakékoliv oddalování povinnosti není relevantní a neexistuje pro ně jasná argumentace,“ dodává.

Ministerstvo přitom doufá, že do února budou „odbaveni“ i všichni zbývající lékaři – ale pokud náhohou ne, nemají se čeho bát. Poslanci zdravotnického výboru totiž včera posvětili návrh Adama Vojtěcha na to, aby se v letošním roce neuplatňovaly žádné sankce. Pozměňovací návrh byl projednáván v rámci vládní novely zákona o léčivech, která transponovala evropskou úpravu ošetřující provoz transfuzních služeb.

„Celý rok je sankce nula. Domnívám se, že je to dostatečná doba pro to, aby kolegové, kteří nechtějí přistupovat k elektronizaci své ambulance kvůli věku a podobně, měli čas si všechno rozmyslet a buď praxi prodat, nebo se s tím nějak vypořádat,“ říká předsedkyně zdravotnického výboru Věra Adámková (Ano).

Adámková ovšem v tomto směru opakovaně poukazuje na špatnou komunikaci SÚKL i ministerstva zdravotnictví s Českou lékařskou komorou i samotnými doktory a dalšími zdravotníky. Sama totiž dostala vyhlášku stanovující výjimky z eReceptů až po urgenci před Vánocemi. Podle Julia Špičáka (Ano) tak mělo ministerstvo například vydat metodický pokyn, který by situaci usnadnil. Právě na komunikaci a informovanost lékařů apeluje také Rostislav Vyzula (Ano), který vždy eRecepty velmi propagoval. Sám ale nyní patří mezi ty, kdo se ještě do systému nedostanou – jeho žádost totiž byla zamítnuta. Důvodem je zřejmě to, že už v minulosti, tak jako řada dalších lékařů, o přístup žádal. Proto by…

Celý článek si můžete přečíst v MEDIA NETWORK MAGAZÍNU.
Přístupný je pro předplatitele.

Jste-li předplatitel, přihlásit se můžete zde.Přihlásit

Chcete-li se stát předplatitelem, jděte zde.Předplatit