Po třech měsících od zákazu billboardů v ochranném pásmu silnic a dálnic byl odstraněn jen zlomek nepovolených billboardů Foto: archiv

AK Weil, Gotshal & Manges vyhrála bez výběrového řízení nadlimitní zakázku, ČR zastoupí v arbitráži

Ministerstvo financí vybralo advokátní kanceláří Weil, Gotshal & Manges pro zastupování ČR v případné mezinárodní arbitráži s Georgem Nussbaumem kvůli odstranění billboardů jeho firmy. Česká justice má závazek kontraktu s kanceláří k dispozici. Ministerstvo financí varuje, že potenciální žalobce je erudovaný a je třeba se na spor dobře připravit. Zakázka nebyla vybrána ve standardním výběrovém řízení.

Řízení o výběru advokátní kanceláře bylo zadané mimo zadávací řízení na základě uplatnění výjimky dle § 29 písm. k) bod 1) a bod 2) zákona č. 134/2016 Sb., o zadávání veřejných zakázek. Na základě hodnocení podaných nabídek, kdy základním hodnotícím kritériem byla nejnižší nabídková cena, byla vybrána advokátní kancelář Weil, Gotshal & Manges. Kolik služby budou stát, zatím není jasné. Ministerstvo ale počítá s nadlimitní veřejnou zakázkou ve výši minimálně za 10 milionů korun, závazek plnění služeb má trvat nejméně tři roky.

Ministerstvo financí zakázku pro externí advokátní kancelář vypsalo a uzavřelo smlouvu s advokáty navzdory svému prohlášení, že spory státu by neměly zastupovat externí advokátní kanceláře, nýbrž zaměstnanci státu prostřednictvím Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových. Ministryně Alena Schillerová spolu s ředitelkou ÚZSvM vyzvaly, aby instituce státu své spory Úřadu předaly, jak Česká justice informovala.

ÚZSVM ale upozorňuje, že může stát zastupovat pouze v tuzemských sporech. „Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových může vlastními zaměstnanci zastupovat stát pouze v tuzemských majetkových sporech, nikoliv v mezinárodních arbitrážích podle smluv o ochraně investic,“ uvedl mluvčí Radek Ležatka.

Mezinárodní kancelář Weil, Gotshal & Manges se na arbitrážní spory specializuje, stejně jako její česká pobočka, ve které je partnerem Karel Muzikář mladší. Ten spolupracoval s exprezidenty Václavem Havlem a Václavem Klausem a jeho kontakty do státní správy jsou obecně známé. Kancelář Česko zastupuje v desítkách arbitráží a soudních sporů.

Arbitrážní řízení ještě nebyla v těchto případech zahájena, avšak s ohledem na velkou výši údajně způsobené škody a dosavadní postup pana Nussbauma v jednáních o smírném řešení sporu lze podle resortu financí očekávat, že řízení budou v nejbližší době zahájena. Vzhledem k tomu, že již od okamžiku zahájení řízení bude nutné činit důležitá procesní rozhodnutí, je žádoucí, aby Česká republika byla na zahájení řízení připravena, včetně zajištění právního zastoupení. Podle mluvčího úřadu Michala Žurovce obdrželo MF předžalobní výzvu a poslední komunikace mezi stranami se uskutečnila v listopadu 2017. „Ministerstvo financí žalobu doposud neobdrželo,“ uvedl Žurovec. Dodal, že podle úřadu mezinárodní dohoda porušena nebyla. Odstranění billboardů z ochranného pásma…

Celý článek si můžete přečíst v MEDIA NETWORK MAGAZÍNU.
Přístupný je pro předplatitele.

Jste-li předplatitel, přihlásit se můžete zde.Přihlásit

Chcete-li se stát předplatitelem, jděte zde.Předplatit

(epa)