Soudkyně Králová u Nejvyššího správního soudu Foto: ČJ

Soudkyni Královou kvůli jejímu případu napadají na ulici, uvedl její advokát u NSS

Nejvyšší správní soud (NSS) dnes začal projednávat dvě kárné žaloby na pražskou soudkyni Helenu Královou. Hrozí jí nejpřísnější kárný postih, tedy odvolání z funkce. Jednu žalobu podal ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO), druhou předseda Městského soudu v Praze Libor Vávra. Obhájce Králové uvedl, že kvůli medializaci případu Královou lidé napadají na ulici. Místopředsedkyně Obvodního soudu pro Prahu 1 Dana Šindelářová senátu řekla, že Králová je průměrná soudkyně.

Zástupci kárného navrhovatele nebyli schopni na místě konkretizovat v jednotlivých případech kroky, které podle nich svědčí pro tvrzení, že soudkyně Králová nerespektovala pokyn odvolacího soudu. Na základě rozhodnutí kárného senátu tak dostali čas do 23. února, kdy mají v rozhodnutích odvolacího soudu označit pasáže, které následně soudkyně Králová neměla respektovat, neřídila se jimi, pominula je nebo řádně nezdůvodnila, proč tak neučinila.
Na druhou žalobu, kterou podal předseda Městského soudu v Praze Libor Vávra, se dnes nedostalo, soud její projednávání odročil na neurčito.

Králová se jednání účastní osobně, jeden ze dvou jejích obhájců Jiří Teryngel novinářům řekl, že se do skončení řízení nebude vyjadřovat. Pelikán se jednání neúčastní, ministra zastupují Radek Visinger a Jan Převrátil. Městský soud v Praze zastupuje jeho místopředseda Jan Kadlec.

Pelikán soudkyni Obvodního soudu pro Prahu 1 vytkl, že kvůli nerespektování právních názorů nadřízených soudů výrazně protáhla délku trestního řízení u pěti kauz. Mimo jiné v případu zneužití Vojenského zpravodajství současnou manželkou bývalého premiéra Petra Nečase (ODS) Janou Nečasovou (dříve Nagyovou). Žaloba se u soudu probírá jako první.

Čtěte také: Pelikán: Soudkyně Králová se chtěla vyhnout rozhodování ve složitých kauzách

„Opakovaně nerespektovala závazný právní pokyn odvolacího soudu a opakovaně vydávala rozhodnutí v rozporu s pokyny nadřízeného soudu, čímž způsobila neodůvodněné prodloužení těchto trestných řízení,“ uvedl Visinger. Doplnil, že ve všech těchto případech to vedlo k vyměnění soudce, který případ projednával.

Bitva právníků

Teryngel k tomu uvedl, že jde o bitvu právníků posuzovanou dalšími právníky. Řekl, že obžalovaná nepochybila, odvolací soud podle něj překročil hranici, nesmí přikazovat jak hodnotit důkazy. Uvedl, že Králová se obecně vyjadřovat nebude, a to i z toho důvodu, že medializace případu je značná a že lidé ji na ulici napadají a vulgárně ji urážejí. „Třeba ve frontě v krámě přišel opilec a začal na ni plivat a říkat, ty jsi ta svině Králová,“ uvedl Teryngel.

Před kárným senátem vypovídala místopředsedkyně Obvodního soudu pro Prahu 1 Dana Šindelářová, uvedla, že Králová je průměrná soudkyně. Podle ní nijak nevybočuje z řady, pokud jde o dodržování lhůt či z hlediska výkonnosti. O exponovaných vrácených kauzách s ní hovořila. „Vysvětlila mi své důvody, proč se odchyluje od rozhodnutí odvolacího soudu,“ uvedla Šindelářová.

Kárný senát řešil i situaci na OS Praha 1, konkrétně situaci na jeho trestním úseku. Senát vlastním šetřením zjistil, že soudkyně Králová nebyla nijak výrazně přetížena a tudíž případná pochybení nemohla být způsobena vnějšími okolnostmi či špatnou organizací práce na soudu.

Králová byla školitelkou místopředsedkyně

V roce 2010 se přikročilo ke specializaci na úseku hospodářské kriminality a jakkoliv Šindelářová tehdy ve vedení soudu nepůsobila, domnívá se, že k vyřizování této agendy se soudkyně Králová přihlásila sama. Šindelářová, jak z její výpovědi vyplynulo, se s Královou dobře zná, v začátcích její soudcovské kariéry totiž byla Králová její školitelkou.
Na otázku jednoho z přísedících pak uvedla, že problémy s nárůstem vracených věcí odvolacím soudem v senátu soudkyně Králové nastaly před třemi roky. Vedení soudu s ní situaci probíralo, Králová však setrvávala na svém názoru. Ke zrušení specializace v roce 2015 pak došlo víceméně právě proto, aby se vyřešil problém s nárůstem vrácených věcí odvolacím soudem v této agendě.

Druhou žalobu podal předseda Městského soudu v Praze Libor Vávra. Vadilo mu, že Králová měnila názor na zákonnost odposlechů v kauze trafik pro poslance, kde je mezi obžalovanými Nečasová i s Nečasem.

Soudkyni ministr spravedlnosti v polovině prosince loňského roku dočasně zprostil výkonu funkce. Její postavení mimo službu potvrdil ve druhé polovině ledna i kárný senát, když zamítl její námitky. Kárný senát může Králové podle závažnosti provinění uložit důtku, snížení platu, odvolání z funkce předsedkyně soudního senátu nebo nejpřísnější odvolání z funkce soudkyně. Toto potrestání pro ni navrhují oba kární žalobci.

(čtk, pd)