Nejvyšší správní soud v Brně Foto: archiv

Soudcem Nejvyššího správního soudu se má stát Milan Podhrázký

Nejvyšší správní soud by mohl posílit pražský soudce Milan Podhrázký. Oznámil to předseda Josef Baxa. Své kvality Podhrázký podle něj osvědčil i během soudcovské stáže u Nejvyššího správního soudu, k němuž byl dočasně přidělen v období od července do prosince roku 2015. Soudce bude nyní muset o svých kvalitách přesvědčit plénum NSS.

Už dříve Josef Baxa České justici řekl, že posílit personálně NSS je více než nutné. Odchází z něj prezidentka Soudcovské unie Daniela Zemanová, soud oslabilo také nečekané úmrtí Jana Vyklického. Další dva soudci odcházejí do penze.
NSS má nyní 35 soudců. Tři z nich však vykonávají desetiletý mandát ústavních soudců a Jan Passer působí v Tribunálu Soudního dvora EU.

Milan Podhrázký Foto: C.H. Beck

Sedmatřicetiletý soudce správním úseku Krajského soudu v Praze JUDr. Milan Podhrázký, Ph.D. zde i přes svůj relativně nízký věk předsedá senátu již od roku 2013, soudcem byl jmenován v roce 2010.

Charakteristiku kandidáta si stáhněte zde.

Milan Podhrázký podle vyjádření NSS akcentuje, že správní soudnictví v České republice tvoří jeden celek a stejně tak jako je nezpochybnitelný význam přikládán rozhodovací (i další) činnosti a vůbec postavení Nejvyššího správního soudu, je třeba vnímat a připomínat zcela stěžejní vliv, který v systému správního soudnictví zaujímají soudy krajské. „Právě svou čerstvou zkušeností s výkonem správního soudnictví jak na úrovni soudu krajského, tak i Nejvyššího správního soudu, stejně tak jako soudní praxí získanou i mimo oblast správního soudnictví, by chtěl doplnit pestrou strukturu složení pléna Nejvyššího správního soudu,“ uvedl soud v prohlášení.

Nejvyšší správní soud sídlí v Brně a spolu s Nejvyšším soudem tvoří nejvyšší článek soustavy soudů v Česku. Rozhoduje ve věcech správních o mimořádných opravných prostředcích, tj. o kasačních stížnostech. Mimoto tomuto soudu přísluší i určitá zvláštní agenda, např. rozhodování ve věcech volebních, o rozpuštění, pozastavení nebo znovuobnovení činnosti politických stran a hnutí nebo o některých kompetenčních sporech.

(epa)