Předseda NSS Josef Baxa Foto: archiv

Baxa řešil se Zemanem nástupce v čele NSS

Předseda Nejvyššího správního soudu (NSS) Josef Baxa se dnes setkal s prezidentem Milošem Zemanem a informoval ho o personální situaci na soudě, v jehož čele ho na podzim vystřídá jiný zástupce z NSS. „Bavili jsme se spíše obecně, zda se shodneme na tom, jaké vlastnosti by měl funkcionář mít,“ sdělil České justici Baxa.

Mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček schůzku nechtěl blíže komentovat. Uvedl pouze, že za měsíc přijme prezident kromě Baxy ještě předsedu Ústavního soudu Pavla Rychetského a předsedu Nejvyššího soudu Pavla Šámala.

Nejvyšší správní soud vede Baxa od jeho založení v roce 2003. Funkční období mu vyprší v září. Jmenování jeho nástupce je v kompetenci prezidenta. Baxa by si přál, aby ho nahradil soudce, který zůstane celé funkční období, tedy deset let. V kuloárech se přitom mluví o tom, že by nástupcem mohl být dosavadní místopředseda Michal Mazanec. Ten by ovšem mohl ve funkci zůstat pouze tři roky z důvodu věku. Soudci musí funkci v 70 letech opustit. „Nějaká společná východiska jsme s prezidentem našli. Žádné rozhodnutí ale nepadlo,“ uvedl Baxa. Přímo o Mazancovi se však prý nebavili. „Konkrétně jméno doktora Mazance nepadlo. Já jsem pouze zdůraznil, že si myslím, že funkcionář by před sebou měl mít těch deset let, aby mohl mandát naplnit,“ dodal Baxa. Podobně se již vyjádřil v rozhovoru pro Českou justici.

O Baxovi se dříve hovořilo jako o možném nástupci Pavla Rychetského v čele Ústavního soudu. Vztahy Hradu s Baxou, ale i s Rychetským v průběhu času ovšem ochladly a tato varianta je nyní nepravděpodobná. Zatím má Baxa podle svých slov v plánu zůstat na NSS jako řadový soudce.

Předsedu i místopředsedu NSS jmenuje prezident s kontrasignací předsedy vlády. Nové funkcionáře musí zvolit z řad soudců tohoto soudu, kterých je přes 30.

(epa)