Šmehlíková u NSS Foto: archiv

NSS snížil plat žalobkyni Šmehlíkové, měla průtahy při zajišťování majetku

Nejvyšší správní soud (NSS) dnes potrestal státní zástupkyni z Obvodního státního zastupitelství pro Prahu 4 (OSZ) Miroslavu Šmehlíkovou za průtahy snížením platu. Pražský městský státní zástupce chtěl původně zproštění funkce, návrh ale dnes zmírnil. Šmehlíková bude po dobu půl roku pobírat o deset procent nižší plat.

Předseda senátu Jiří Palla dnes uvedl, že Šmehlíková svým jednání zaviněně porušila povinnosti státního zástupce a ohrozila důvěru ve státní zastupitelství.

Zástupce kárného navrhovatele Vladimír Hackl novinářům řekl, že je s rozhodnutím spokojený. Sám navrhoval snížení platu na půl roku v rozmezí deseti až 20 procent. Původně žádal zbavení funkce. Uznal ale, že je to nepřiměřené a striktní.

Šmehlíková podle kárné žaloby činila průtahy v jednom konkrétním případu s cizím prvkem, kde rozhodla o zajištění majetku, konkrétně peněz na účtech, které na základě zjištění švýcarských kolegů měly pocházet z trestné činnosti. V případu figurovaly tři osoby, přičemž jeden z obviněných spáchal sebevraždu a jeden byl nakonec odsouzen. Třetí osoba, žena, však odsouzena nebyla. Ta se následně domáhala uvolnění části zablokovaných prostředků (65 tisíc Eur), Šmehlíková však nepostoupila její stížnost soudu, jak ukládá zákon. Proti jejímu postupu pak směřovala ústavní stížnost stěžovatelky, tu Ústavní soud (ÚS) vyhodnotil jako oprávněnou a postup Šmehlíkové zkritizoval. Následně zasáhl městský státní zástupce a podal na Šmehlíkovou kárnou žalobu. Ve věci byly Šmehlíkové uděleny i dvě výtky její nadřízenou, vedoucí OSZ pro Prahu 4 Blankou Valsamisovou, přesto Šmehlíková vyčkávala s rozhodnutím na ÚS.

Šmehlíková dnes uvedla, že byla záměrně nečinná kvůli tomu, že čekala na rozhodnutí ohledně ústavní stížnosti v daném případu, aby si byla jistá správností svých rozhodnutí. „Doufala jsem, že bude jednoznačné stanovisko, zda mám peníze uvolnit, nebo pokračovat v tom, co jsem dělala,“ uvedla Šmehlíková, která byla bytostně přesvědčena o tom, že zajištěné peníze pocházejí z trestné činnosti. Jak však poukázali členové kárného senátu, tento postup byl nejen procesně nesprávný, ale také věcně chybným, neboť ústavní stížnost se týkala průtahů, nikoliv věci samé.

Šmehlíková – která se na OSZ od roku 2000 věnuje, vedle netrestních věcí a korupci, také věcem se zahraničním prvkem, a byla i dnes před kárným senátem velmi kladně hodnocena svoji nadřízenou pro svou odbornost i obětavost a nasazení – připustila chybu v tom, že nedostatečně urgovala součinnost švýcarské prokuratury. Ta byla dlouhodobě nesoučinná, což komplikovalo Šmehlíkové výrazně práci. Šmehlíková také poukázala na složitost práce na případech se zahraničním prvkem, kdy informace podle její zkušenosti přicházejí ze zahraničí v různé kvalitě, často bez odpovídající procesní formy, tudíž to výrazně zvyšuje náročnost práce v takových případech. Tu však nijak nepostihuje klasický „čárkový“ systém, podle kterého jsou státní zástupci hodnoceni.

V rámci dotazů obhajoby a členů kárného senátu také vyšlo najevo, že se o věc intenzivně zajímalo Nejvyšší státní zastupitelství (NSZ), konkrétně státní zástupce Jan Pelikán z mezinárodního odboru NSZ. Ani on, ani nikdo jiný z vyšších složek státního zastupitelství však, jak vyplynulo před kárným senátem, nepřikázal Šmehlíkové ve věci konat či ji neposkytl alespoň metodickou pomoc, jak by se předpokládalo.

Za Šmehlíkovou se, vedle její nadřízené Valsamisové, postavili i zástupci policie, do spisu tak byl během dnešního jednání založen pochvalný dopis vedení Národní centrály pro boj s organizovaným zločinem. Na stranu druhou, přitěžující okolností mohlo být, že Šmehlíková byla již za průtahy jednou kárně postižena, jakkoliv tehdy vinu přiznala a charakter provinění byl klasicky „průtahový“.

Zástupce kárného navrhovatele řekl, že návrh trestu konzultoval s městským státním zástupcem jako kárným navrhovatelem. „Došli jsme k tomu, že původní návrh (zproštění funkce státní zástupkyně, pozn. redakce) byl nepřiměřený a striktní s ohledem na okolnosti případu. Proto bychom ho rádi modifikovali a navrhujeme snížení platu, přičemž by to mělo být s ohledem na recidivu a závažnost tohoto jednání,“ dodal.

Sama Šmehlíková (roč. 1962) byla z celé věci viditelně rozrušena a před vynesením rozhodnutí, během přestávky, se neubránila slzám.

(pd, čtk)