Podříznutý kohout nebo granát pod autem: Výhrůžky soudkyním a žalobci se vojákovi nepodařilo prokázat

Okresní soud pro Brno-venkov dnes zprostil obžaloby bývalého vojáka, kterého žalobce vinil z vydírání soudkyň a státního zástupce. Žalobce muže vinil z toho, že jedna ze soudkyň dostala jako výhrůžku podříznutého kohouta, státní zástupce zase našel pod autem granát. Muž strávil přes rok ve vazbě, hrozilo mu osm let vězení. Vinu od začátku popíral. Rozsudek není pravomocný, státní zástupce si ponechal lhůtu pro možnost odvolání.

„Bylo jednoznačně prokázáno, že se uvedené skutky staly. Nebylo ale prokázáno, že je spáchal obžalovaný,“ uvedla předsedkyně senátu Lenka Jirsová. Podezření, že se muž dopustil trestné činnosti nebo se na ní podílel, podle soudkyně stále trvá. Důkazy proti němu ale byly podle ní nepřesvědčivé. Především výpovědi dvou klíčových svědků podle předsedkyně senátu nebyly věrohodné a zbytek nepřímých důkazů netvořil ucelený celek.

Státní zastupitelství muže vinilo z toho, že na jaře 2015 vyhrožoval dvěma soudkyním z havlíčkobrodského a jihlavského soudu, podle spisu jim z různých míst posílal výhružné dopisy. Psal v nich, že mu zničily život a teď že on zničí život jim. Jedné ze soudkyň dal podle žalobce spolu s dopisem do popelnice podříznutého kohouta v igelitovém pytli. Žalobce ho vinil i z toho, že muž o rok později vložil nefunkční granát pod vůz státního zástupce.

Podle obžaloby muž nebyl spokojený s tím, jak soudkyně rozhodovaly v jeho předešlých případech, týkaly se například úpravy styků se synem. Odsouzen byl už dříve za neplacení výživného, podmínku dostal i za nebezpečné vyhrožování. Státní zástupce, který našel pod autem granát, zase nařídil domovní prohlídku dotyčného muže, protože existovalo podezření, že chystá vraždy soudců.

Muž strávil asi rok ve vazbě, loni na podzim ho soud z vazby propustil. Manželka za něj zaplatila kauci 750.000 korun, soud mu také stanovil probační dohled. Muž od začátku vinu popírá, jako důkaz nabízel i to, že absolvuje zkoušku na detektoru lži. „Nic z toho, co je mi kladeno za vinu, jsem neudělal,“ uvedl už dříve bývalý voják. Podle něj za tím stojí jeden ze svědků, který byl v minulosti odsouzený za vraždu a dostal i podmínku za vydírání úřednice. Podle muže měl motivaci spolupracovat na tomto případu s policií a dostat tak mírnější trest.

(čtk)