Šlachtův detektiv Komárek je definitivně nevinný. Dovolání kvůli „brutálnímu úniku informací“ žalobce nepodal

Nezpochybnitelně nevinný. Tak se může již pár dní cítit bývalý šéf ostravské expozitury Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Jiří Komárek. Dozorující žalobce z pražského Vrchního státního zastupitelství Pavel Prygl totiž nepodal v jeho případě dovolání k Nejvyššímu soudu. A to i přesto, že se soud nad Komárkovým chováním výrazně pozastavil.

„Státní zástupce Vrchního státního zastupitelství v Praze sděluje, že v trestní věci bývalého příslušníka Policie ČR, tehdejšího ÚOOZ, SKPV, na něhož byla podána obžaloba pro přečin zneužití pravomoci úřední osoby, jehož se měl dopustit vyzrazením informací z trestního řízení, neshledalo podmínky pro podání dovolání do rozhodnutí Krajského soudu v Praze ze dne 30. 4. 2018, jímž byl obžalovaný obžaloby zproštěn,“ informuje žalobce Pavel Prygl na webových stránkách Vrchního státního zastupitelství v Praze.

Někdejší vysoce postavený detektiv, šéf ostravské expozitury Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu, Jiří Komárek v létě roku 2016 obvinil v reportáži České televize Policejního prezidenta Tomáše Tuhého, že z jeho okolí dochází k „brutálnímu úniku informací“. „Pan Policejní prezident je, řekněme, osobou podezřelou z brutálního úniku informací v rámci objasňování hospodářské trestné činnosti v stamilionových částkách,“ prohlásil tehdy Komárek.

Za svá slova se nakonec sám ocitl před soudem, protože mimo jiné zasáhl do osobních práv Policejního prezidenta. Čelil obžalobě ze zneužití pravomoci úřední osoby. Policejní prezident Tomáš Tuhý žádal po Komárkovi odškodné padesát tisíc korun. Soud však konstatoval, že je má vymáhat v občanskoprávním sporu.

Od první instance odcházel Komárek loni v zimě s podmínkou, odvolací soud ho pak osvobodil. Opíral se o Komárkovo tvrzení opřené o veřejný zájem. Komárek se podle soudu obával, že kvůli reorganizaci policie budou zameteny pod koberec některé citlivé kauzy.

Jiří Komárek patřil spolu se svým bývalým šéfem k jedněm z nejhlasitějších kritiků předloňské reorganizace elitních útvarů policie. Spolu se Šlachtou se jí snažil zabránit, protože ji považovali za špatnou. Jeho jednání bylo podle odvolacího soudu sice sporné, ale trestný čin prý nespáchal. Verdikt už je nyní pravomocný, dozorující žalobce Pavel Prygl nepodal opravný prostředek, tedy dovolání k  Nejvyššímu soudu.

„Krajský soud v Praze i přes zprošťující výrok potvrdil, že obžalovaný Komárek svým jednáním naplnil všechny znaky trestného činu zneužití pravomoci úřední osoby tak, jak byl popsán v obžalobě státního zástupce. Krajský soud současně shledal, že obžalovaný nejednal ve veřejném zájmu ve smyslu ust. § 8d odst. 1 tr. řádu, pokud o své vůli zveřejnil prostřednictvím rozhovoru pro televizní pořad informace o osobě policejního prezidenta, které soud současně neshledal nepravdivými,“ zveřejnil odůvodnění nepodání dovolání žalobce od Lenky Bradáčové Prygl.

Krajský soud v Praze opřel své rozhodnutí o ustanovení § 12 odst. 2 tr. zákoníku, tedy užil při hodnocení typové nebezpečnosti činu zásadu subsidiarity trestní represe a přijal závěr, že i přesto, že čin obžalovaného vykazuje formálně znaky trestného činu, je namístě vzhledem ke společenské a politické situaci, kterou vyvolala reforma útvarů s celorepublikovou působností (Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu a Útvaru pro odhalování korupce a finanční kriminality) sankcionovat jednání mimo trestní řízení, tedy v řízení kázeňském.

Jiří Komárek se po osvobozujícím rozsudku znovu objevil u svého zaměstnavatele, pracuje pro Finanční správu, kde zastává funkci vrchního rady sekce řízení rizik. V podstatě je jedním z nejdůležitějších lidí ve finanční Kobře, které se specializuje na daňové úniky. Přestože klasickou hospodářskou trestnou činnost jako specialista na organizovaný zločin nikdy nevyšetřoval. Po očištění mu navíc bude dorovnán plat za dobu, kdy byla jeho pracovní činnost pozastavena a kdy pobíral jen polovinu platu. Podle některých informací by Komárek mohl zamířit do Olomouckého kraje, kde se má uvolnit post náměstka Celní správy pro pátrání. Jiří Komárek je vedoucím týmu detektivů, kteří „zrealizovali“ kauzu Vidkun, ve které má jít o ovlivňování vyšetřování a úniky informací z policie. Případ míří pomalu do finále, detektiv Národní centrály proti organizovanému zločinu (dříve ÚOOZ) Jiří Fycýk po měsících klidu vyslýchá svědky. Po nich se dá očekávat návrh na podání obžaloby.

Jan Hrbáček