Foto: archiv ÚOOZ

Novým šéfem NCOZ se po Michalovi Mazánkovi stane Jiří Mazánek

Novým ředitelem Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) se stane dosavadní ředitel jedné ze sekcí centrály Jiří Mazánek. V tiskové zprávě to dnes uvedl mluvčí policejního prezidia Jozef Bocán. Ředitel Michal Mazánek k dnešnímu dni končí. Do nabídkového řízení na uvolněné místo se přihlásili dva uchazeči, vedle Jiřího Mazánka to byl náměstek NCOZ Milan Komárek.

„Nový ředitel zná dobře poměry na útvaru, a může tak úspěšně navázat na svého předchůdce,“ uvedl policejní prezident Tomáš Tuhý. Tuhý společně s ministrem vnitra Janem Hamáčkem (ČSSD) dnes po poledni odcházejícímu řediteli poděkovali za odvedenou práci.

Jiří Mazánek v NCOZ řídí sekci závažné hospodářské kriminality a korupce. V bývalé protikorupční policii pracoval na kauzách armádních zakázek týkajících se údajné korupce při nákupu obrněných vozidel pandur a údajně předraženého nákupu letadel CASA. Funkce se ujme ve středu 1. srpna.

Třiapadesátiletý Michal Mazánek v čele centrály končí po dvou letech, a to na vlastní žádost. Rád by pokračoval jako civilní zaměstnanec policie, konkrétně u Letecké služby. ČTK řekl, že po hektických časech ve vedoucích funkcích chce zažít klidnější období. S tím, že dlouholetý vyšetřovatel vražd bude i po skončení služebního poměru nadále působit u sboru, počítá podle svého vyjádření i policejní prezidium.

O uvolněnou funkci se mohli ucházet služební funkcionáři nebo policisté v 10. tarifní třídě. Do tendru se tak měly možnost přihlásit desítky lidí, například šéfové krajských ředitelství policie nebo jejich náměstci.

(čtk)