Foto: EK ČR

Soud zprostil obžaloby manžela i zaměstnankyni exprezidenty exekutorů Pavly Fučíkové

Okresní soud v Ostravě zprostil manžela někdejší prezidentky Exekutorské komory Miroslava Fučíka obžaloby z podvodu při exekuční dražbě bytu. Soud zprostil obžaloby ze zneužití pravomoci úřední osoby i bývalou zaměstnankyni exekutorky Pavly Fučíkové. Státní zástupce se na místě odvolal, potvrdila pro Českou justici Pavla Fučíková.

V případu šlo o dražbu bytu, která se uskutečnila v sídle exekutorského úřadu Pavly Fučíkové v Ostravě a které se zúčastnila společnost Hicra Reality, za kterou jednal její člen představenstva a současně manžel Pavly Fučíkové Miroslav Fučík. Sama prezidentka Exekutorské komory byla současně významným akcionářem předmětné společnosti.

Podle informací z tisku zaměstnankyně Pavly Fučíkové Helena S. figurovala v předmětné dražbě jako licitátorka. Manžel Fučíkové Miroslav Fučík nakonec v dražbě, které se účastnilo dalších sedm subjektů,  byt vydražil.  Podle obžaloby sice učinil nejvyšší podání, ale následně se měl údajně domluvit na snížení ceny o více než 200 tisíc korun. Podle soudu se však podvod ani zneužití pravomoci úřední osoby nepotvrdily.

Obhajoba před soudem opakovaně uváděla, že věc se nestala tak, jak je popisována státním zástupcem a publikována médii. Právě na základě informací z médií se rozjelo policejní vyšetřování.  Podle slov někdejší prezidentky Exekutorské komory ČR Pavly Fučíkové pro Českou justici se při ústním vyhlašování rozsudku minulý týden 12. července 2018 soudce kriticky vyjádřil i na adresu podatele podnětu a médií.

V souvislosti se skutečností, že Pavla Fučíková jako exekutorka držela akcie ve společnosti Hicra Reality a umožnila společnosti, kde byl statutárním orgánem její manžel účast v dražbě, na Fučíkovou podal kárnou žalobu předseda Okresního soudu v Ostravě.

Nejvyšší správní soud pak rozhodoval, zda a za jakých okolností je slučitelné držení akcií s funkcí exekutora. Velký problém dle kárného soudu nastává tehdy, je-li soudní exekutor majoritním akcionářem, a nadto má osobní vazby na statutární orgán společnosti. Tak tomu bylo v projednávaném případě, kdy kárně obviněná vlastnila 96 % akcií a předsedou představenstva obchodní společnosti byl její manžel. Současně bylo nepochybné, že společnost HICRA REALITY reálně podniká a poskytuje služby v oblasti realitní činnosti, tedy nešlo pouze o správu vlastního majetku, informovala o průběhu jednání u Nejvyššího správního soudu už dříve Česká justice.

Nejvyšší správní soud poté udělil Fučíkové pokutu ve výši 50 000 korun. Samotnou epizodu s údajnou manipulací s nejvyšším podáním Nejvyšší správní soud z projednávání vyloučil s ohledem na probíhající trestní řízení.

Irena Válová