Evropská komise se podle Jourové chystá prověřit postup každé z členských zemí při udělování občanství lidem ze třetích států Foto: archiv

Brusel půjde proti zemím, které za investice prodávají pasy a víza Číňanům nebo Rusům

Stále více zemí EU prodává občanství a pasy příslušníkům třetích zemí z Asie, Ruska nebo Číny výměnou za investice. Tuto praxi chce nyní zarazit Evropská komise, a to přesto, že praxi Zlatých víz a pasů sama zavedla v roce 2014. Podle komisařky Věry Jourové se ale takto dostávají do EU kriminálníci a cizinci zde perou peníze například nákupem nemovitostí. Dlouhodobá víza prodává za investice i Česká republika.

Že Evropská komise hodlá proti této praxi zasáhnout, uvedla Věra Jourová v úterním rozhovoru pro německý deník Die Welt. „Evropská komise sleduje vývoj ve Zlatých pasech s velkým znepokojením,“ uvedla Jourová.  Rozhovor převzala i další média.

EU říká ne trojským koňům z Číny a Ruska

Na podzim proto Evropská komise k této praxi vydá novou směrnici. Podle Jourové stále více zemí vydává dlouhodobá víza, pasy a občanství osobám ze třecích zemí mimo EU výměnou za investice velkých finančních prostředků v zemi. „Často jde o nákup drahých nemovitostí, uvedla Jourová. Země musí činit víc proto, aby občanství nebylo dáváno kriminálníkům, myslí si Jourová, která není spokojena s implementací pravidel, které EU pro prodej víza pasů za investice zavedla.

Ve zprávě, z které Jourová vychází a která se týká především Kypru, Malty a Řecka, jsou jmenováni jako příjemci dlouhodobých víz a pasů především občané Číny, Ruska a bývalých sovětských republik. Podle Jourové by se tito držitelé koupených pasů a víz neměli pohybovat po Evropské unii. „Nechceme v Unii trojské koně… Evropská unie by se neměla stát útočištěm pro zločince, korupci a praní špinavých peněz.“

Nabídku prodeje víz za investice má i ČR

Dlouhodobá víza za investice prodává i Česká republika. Jde o transpozici direktivy EU z roku 2014, která však jde v ČR nad rámec tohoto unijního závazného předpisu. Ministerstvo vnitra zavedlo nový právní titul pro pobyt bohatých cizinců z Afriky, Asie a Ruska v roce 2016 pod podmínkou investování a zaměstnávání lidí.

Eurokomisařka Věra Jourová Foto. archiv

Cizinci ze zemí mimo Evropskou unii, kteří budou významně  investovat v ČR, nebudou muset žádat o vízum, vyplynulo z novely i z komentáře Legislativní rady vlády k novele zákona o pobytu cizinců. „Do zákona o pobytu cizinců se vkládá nové pobytové oprávnění – povolení k dlouhodobému pobytu za účelem investování. Jde o povolení k dlouhodobému pobytu pro podnikatele  – fyzickou osobu, případně společníka, člena statutárního orgánu nebo prokuristu obchodní korporace, který na území České republiky hodlá uskutečnit významnou investici,“ uvádí se v předkládací zprávě novely zákona o pobytu cizinců z roku 2016. O této novele Česká justice informovala.

Číňané a Rusové tady fakticky neinvestují

Jak dále Česká justice publikovala, pod pojem „významná investice“ se schová v podstatě cokoli – včetně Jourovou kritizovaného nákupu drahých nemovitostí a praní peněz. Významná investice je prázdný pojem, který si vlády přizpůsobují ke svému obrazu. Například pro získání investiční pobídky v České republice jsou podmínky velmi mírné: Jde například o investici ve výši 100 – 200 milionů korun v oblasti s s mírnou až vysokou nezaměstnaností a pořízení strojů a technologií ve výši 40% dlouhodobého hmotného a nehmotného majetku, vyplývá z webu Ministerstva průmyslu a obchodu.

Navíc v České republice jsou skutečné investice z tzv. třetích zemí mizivé, cizinci z Afriky, Ruska, Číny a Asie zde takřka zde neinvestují, informovala Česká justice s odkazem na analýzu Ekonomického deníku.

Kromě toho Český statistický úřad už v roce 2016 upozornil, že z ČR víc peněz všech cizinců odchází, než přichází.

Irena Válová