Do brněnské věznice dorazil i ministr Jan Kněžínek Foto: MSP

Detencí pro nebezpečné pachatele je nedostatek, v Brně ji rozšířili

Brněnská věznice rozšířila kapacitu detenčního ústavu pro společensky nebezpečné pachatele trestné činnosti, často duševně nemocné či zcela nepříčetné. Díky investici necelých deseti milionů korun stoupl počet míst o 15 na nynějších 50. Rekonstrukce přísně střežených prostor začala v únoru, dnes slavnostně skončila.

Dosavadní kapacity obou detenčních zařízení v Brně i Opavě byly zcela naplněné. „Nebylo ani jedno volné místo pro případné nové chovance,“ řekl generální ředitel Vězeňské služby Petr Dohnal.

Ředitel brněnské věznice Dušan Gáč zdůraznil, že terapeutická i výchovná práce s chovanci v detenci je velmi náročná. Přesto věznice usiluje o to, aby alespoň někteří z nich pracovali. Dva teď poprvé našli uplatnění ve vězeňské prádelně.

„Je to velký motivační faktor, mají možnost dostat se na pracoviště, i v rámci pracovních terapií je to výhodné. Museli jsme vybírat pracoviště, aby tam nebyly nebezpečné předměty,“ popsal Gáč. Prádelna ročně zpracuje skoro milion kilogramů prádla a stojí samostatně u vězeňské zahrady s růžemi a rajčaty.

Detenční zařízení v Brně Foto: MSP

„Chceme, aby pracovalo více chovanců, ale je to složité,“ řekl Gáč. Hodně záleží na vyjádření lékařů, psychologů a dalších odborníků, kteří pravidelně posuzují stav chovanců. Někteří z nich jsou invalidé s ohledem na vážné duševní choroby.

Ministr spravedlnosti Jan Kněžínek ocenil, že chovanci odpracovali asi 400 hodin také při rekonstrukci části detenčního ústavu.

Pro některé chovance se může detence stát místem, kde stráví celý zbytek života. Soud detenci ukládá například v situaci, kdy je pachatel trestné činnosti zcela nebo částečně nepříčetný, pro společnost nebezpečný a běžná ústavní péče není dostatečným opatřením.

Soudní rozhodnutí o zabezpečovací detenci ale není definitivní, podléhá pravidelnému přezkoumávání a existují i případy, kdy se chovanec po zlepšení stavu vrátil z detence do ústavní péče.

Ani po rozšíření v Brně nejsou detenční kapacity v Česku dostatečné. V Brně by mohlo vzniknout ještě 20 míst transformací vazby na detenci, naznačil Gáč. Zásadní řešení ale může přinést výstavba detence v Jiřicích na Nymbursku až pro 200 lidí. Je to v horizontu několika let, uvedla mluvčí Vězeňské služby Petra Kučerová.

(čtk)