Muž chtěl být soudcem i přes nesplnění požadavků Foto: Jiří Novák

Kněžínek plánuje zavést kariérní řád i hodnocení soudců a státních zástupců

Ministr spravedlnosti Jan Kněžínek plánuje příští rok předložit novely dvou justičních „provozních“ zákonů, tedy zákona o soudech a soudcích a zákona o státním zastupitelství. U soudců i státních zástupců chce zavést například jejich pravidelné hodnocení, které by se zveřejňovalo. Uvedl to v rozhovoru pro Českou justici, který vyjde v sobotu.

„V zásadě by soudci prováděli pravidelné hodnocení soudců, od něj by se pak odvíjely další věci, jako třeba splnění podmínek pro postup na vyšší instanci, nebo případně i nějaký finanční postih. Protože všichni soudci mají stejný plat, ale určitě všichni nesoudí stejně kvalitně,“ uvedl ministr Kněžínek ve zmíněném rozhovoru s Českou justicí. Kariérní řád a pravidelné hodnocení, opřené o stejné principy, chce zavést také u státních zástupců.

Předložit novelu zákona o soudech a soudcích, která by obsahovala podobnou úpravu, chtěl už jeho předchůdce Robert Pelikán. Podobně jako on plánuje Kněžínek zavést i dvoustupňové kárné řízení. Na rozdíl od Pelikána však nechce v zákoně vymezit kárné delikty.

Větší transparentnosti při výběru funkcionářů by se dočkalo i státní zastupitelství, včetně zavedení časově omezených mandátů. Vedoucí státní zástupci, na rozdíl od funkcionářů soudů, mají totiž časově neomezený mandát. Funkcionáře státního zastupitelství by také nově mohli vybírat smíšené komise, v nichž by zasedli i advokáti.

Se zavedením časově omezených mandátů funkcionářů státního zastupitelství počítal i ministr Robert Pelikán. Ten, na rozdíl od Kněžínka, chtěl mandát omezit také u nejvyššího státního zástupce.S takovou úpravou Kněžínek primárně nepočítá, připouští jí pouze jako alternativu

(pd, epa)