Emmanuel Macron a Angela Merkel budou v Praze Foto: Wikipedia

Kritici Merkelové, Macrona i migrace se sjíždějí do Prahy. Kde se bude demonstrovat?

Pražský magistrát nezakázal žádné shromáždění v souvislosti s občanskými oslavami založení českého státu 28. října. Hlavní shromáždění svolává Milion chvilek pro demokracii na Václavské náměstí. Občanské vítání Angely Merkelové a Emmanuela Macrona se odehraje už dnes. Do Prahy se sjedou kritici Zemana, Babiše a Putina i odpůrci Globálního paktu o migraci a dovozu obyvatel Afriky a Asie do Evropy.

Přivítání německé kancléřky a francouzského prezidenta na území České republiky v souvislosti s výročím jejího založení organizuje Tomasz Peszyński: Ohlášených 50 lidí přivítá Merkelovou u Kramářovy vily dnes od 15,30 do 16,30. Padesát osob poté od 18,00 do 22,00 hodin pozdraví na Hradě mezi sochou TGM a Pražským hradem Macrona.

Na Hradě staré struktury, u koně osobnosti?

Největší občanské shromáždění se však uskuteční v neděli na Václavském náměstí, kde je ohlášená účast až 50 000 lidí. Akce, kterou pořádá Milion chvilek pro demokracii začíná symbolicky v 19,18 hodin: „Na akci vystoupí opravdové osobnosti, které mají skutečně co říct. Takže jestli nechcete trávit večer sledováním udělování státních vyznamenání, Václavák je jasná volba! Pojďme tenhle velký svátek uctít jak se patří, když už nic takového nelze očekávat od oficiálních míst,“ uvádí k tomu spolek, který vede boj proti předsedovi vlády Andreji Babišovi a „starým strukturám“.

Proto budou na Václavském náměstí zcela jiní hosté, než na oficiální oslavě na Pražském hradě: „Na akci vystoupí mimo jiné: Petr Pithart, Šimon Pánek, Tomáš Sedláček, Tomáš Klus, Marek Orko Vácha, Gipsy.cz, Jiří Padevět, Pavel Jungwirth, Daniel Kroupa, Dominik Hašek, Kovy, Michal Stehlík a další!,“ uvádí spolek, který zve Pražany i mimopražské obyvatele.  „Zkrátka důstojnější program než vyznamenání pro Michala Davida či rozhovor pana Zemana s panem Babišem o hodnotách,“ dodává spolek na svém profilu. O akci projevilo zájem zatím šestnáct tisíc lidí.

Pořadatel akce proti migračnímu paktu zablokován

Spolek Milion chvilek pro demokracii jedno shromáždění ovšem ohlásil na sobotu 27. října 2018 a Václavské náměstí zabral od na celý den, zatímco v nedělním přehledu ohlášených shromáždění, který kontinuálně vydává pražský Magistrát, vůbec nefiguruje.

Pokud někde existuje riziko střetu názorů a demonstrujících, je to právě Václavské náměstí. Shromáždění až deseti tisíce lidí je totiž také ohlášeno na neděli v dolní části Václavského náměstí Na můstku od 15,30 – do 23,00 hodin pod názvem Hrdost národa – Národ sobě, Oslava 100 let Československa.  Na akci má dojít k projevům a protestu proti Globálnímu paktu o migraci a proti plánu oficiálního dovozu obyvatel Afriky a Asie do Evropy i proti ratifikaci Istanbulské úmluvy Českou republikou, rozšiřovat se budou letáky. Potenciální účastníci akce, kteří se do Prahy rovněž sjedou z celé země, už nyní  projevují strach z provokací.

O tom, že půjde o protiváhu radostných oslav s vybranými osobnostmi v horní části Václavského náměstí svědčí fakt, že pořadatelem je Jiří Černohorský, který je za své názory aktuálně na sociální síti Facebook za trest zablokován na třicet dní.
Spolek Čest, svoboda, respekt  k akci uvádí: „Do konce roku má být ratifikována Istanbulská úmluva, díky které dostane mezinárodní expertní skupina GREVIO pravomoc zasahovat do záležitostí týkající se vzdělávání a rodiny a která bude prosazovat politickou agendu v oblasti genderové politiky… V prosinci má i Česká republika přijmout Globální pakt o bezpečné, řízené a pravidelné migraci, na jehož základě bude muset dojít ke změnám v národní migrační a azylové politice. Tento dokument otevírá dveře do Evropy všem migrantům ze zemí třetího světa a nás zavazuje k převzetí odpovědnosti za životy a blahobyt těchto migrantů. Oba mezinárodní dokumenty mají jednoho společného jmenovatele: předání kompetencí státu do rukou mezinárodních organizací, čemuž se snažíme ze všech sil zabránit,“ popisuje účel akce spolek.

V sobotu proti Zemanovi, Babišovi, Putinovi

Proti Miloši Zemanovi a Andreji Babišovi, kteří se podbízejí ruskému prezidentovi Vladimíru Putinovi pořádá Happening za demokracii skupina Kaputin. Akce začíná v sobotu 27. října 2018 ve 13,00 hodin symbolicky na Škroupově náměstí v Praze 3. Na tomto místě se konala 10. prosince 1988 první povolená demonstrace v diktatuře, kde zaznělo poselství Václava Havla. „Průvod vyrazí ve 14 hodin ze Škroupova náměstí na náměstí Jiřího z Poděbrad, Vinohradskou třídou k Národnímu muzeu. Dále bude pokračovat přes Václavské náměstí, Národní třídu, Újezd, Malostranské náměstí, Nerudovu ulici a Pohořelec na Hradčanské náměstí, kde bude smuteční průvod ukončen….A změníme se na hlasitou demonstraci za demokracii,“ uvádí k tomu pořadatel skupina Kaputin.

Kdo je Kaputin?  „Tato skupina Vám teď nabízí vzácnou příležitost den před kulatým výročím vzniku naší demokratické republiky dát najevo svůj spravedlivý nesouhlas s tím, jak autoritáři Zeman, Babiš a spol. tuto naši demokracii kvapně rozebírají kámen po kameni, jak naši republiku nabízejí Putinovi na stříbrném podnose a jak nás chtějí odříznout od západní civilizace,“ uvádí o sobě na profilu. Odhadovaná účast na akci je 150 osob.

Oslava výročí konce monarchie

Praha rovněž upozorňuje na nemožnost pořádat shromáždění v neděli dopoledně na Hradčanském náměstí a na Vítkově do 14,00 hodin respektive do 12,00 hodin, kde se budou konat slavnostní přísaha Armády České republiky a pietní akt.

Nebyla by ovšem oslava bez Koruny České (monarchistická strana Čech, Moravy a Slezska), která si jako každý rok připomene zánik monarchie v českých zemích. Průvod monarchistů začíná ve 13,30 na Václavském náměstí a procesí má dojít do 17,00 hodin na Hrad. Zváni jsou všichni, kterým jsou myšlenky monarchie blízké, uvádí strana na svém webu.

Praha finančně podpořila Pochod romské hrdosti

Opačným směrem z Hradčanského náměstí se v neděli ve stejné době jako monarchisté rozejde Pochod romské hrdosti 2018, který začíná ve 14,15 a má skončit v 17,00 hodin na Staroměstském náměstí.

Akci finančně podpořilo Hlavní město Praha: „Akce se uskuteční za finanční podpory Hl.m. Prahy k příležitosti 100 let vzniku české republiky,“ oznamují pořadatelé na svém profilu. „V Praze se letos sejdeme před Pražským hradem, kde vyjádříme svůj nesouhlas s nedávnými nenávistnými a rasistickými výroky českého prezidenta Zemana na adresu Romů. Následně budeme z Hradčanského náměstí pochodovat na Staroměstské náměstí, kde zazní další projevy,“ avizují pořadatelé obsah akce. Akci doporučuje Hate Free Culture.

Kromě protestu proti prezidentu Miloši Zemanovi bude její náplní také společná motlitba, jídlo, filmy, debata s romským fotbalistou, hudba a tanec.

Legionářům, padlým za Československo

Na Náměstí míru pak v neděli oslaví výročí založení republiky Miroslav Sládek, který ohlašuje na profilu pochod Prahou, který ovšem dle seznamu shromáždění neohlásil.

Skromně pojala letošní oslavy Národní demokracie, jejíž pietní připomínky vzniku republiky se na Náměstí Republiky má v neděli někdy od 11,00 hodin zúčastnit jen 30 osob a čas se ještě ladí: „Půjde o malou pietní akci s položením květin, ale nějaký projev tam mít budu,“ avizuje Adam B. Bartoš.

V neděli večer se rovněž od 18,00 hodin uskuteční pietní akt v Praze Pod Emauzy, kde se Československá obec legionářská pokloní legionářům padlým za samostatný československý stát.

(ire)