Kriminalita na internetu roste, z větší části je skrytá Foto: pixabay

Kyberkriminalita narůstá, často míří na děti

Kriminalita v kyberprostoru za posledních sedm let vzrostla o zhruba 400 procent. Zatímco v roce 2011 zaznamenali policisté 1500 trestných činů spáchaných prostřednictvím internetu, v roce 2018 jich bylo téměř 7000. Novinářům to dnes řekl ředitel odboru prevence kriminality ministerstva vnitra Michal Barbořík. Takzvaná kyberkriminalita je však podle něj z 90 procent skrytá.

Zatímco trestná činnost v ČR v posledních letech klesá, kriminalita páchaná prostřednictvím internetu naopak. Od roku 2017 do loňska meziročně stoupla o 1300 případů. „Jedna z příčin poklesu kriminality je její přesun do kyberprostoru,“ uvedl Barbořík. Policisté nejčastěji zaznamenávají různá podvodná jednání, podle Jakuba Vinšálka z Národní centrály proti organizovanému zločinu však nejvíce roste mravnostní trestná činnost.

Podle Vinšálka je velmi těžké hovořit o přesných číslech u kyberkriminality, trestná činnost je často skrytá. Také se nezřídka zaměřuje na děti – mimo jiné dětská pornografie, sexuální zneužívání, nátlak a vydírání. V této oblasti je pak podle policistů velmi důležitá prevence. Rodiče si například neuvědomují, jak pedofilové zneužívají rodinné fotografie nahých malých dětí.

Ministerstvo vnitra podle Barboříka podpořilo aktivity projektu Kraje pro bezpečný internet v posledních letech dvěma miliony korun. Projekt se zabývá prevencí ve školách, ale i mezi seniory a rodinami. V projektu se také uskutečnil výzkum mezi žáky druhého stupně základních škol. Z průzkumu vyplynulo, že mají děti velmi nízké povědomí o tom, co je kyberkriminalita a co se na internetu smí dělat.

Nejméně toho podle autorů výzkumu vědí děti o porušování autorských práv. Na internetu tak nejsou pouze oběťmi, ale často i pachateli. „Z kyberkriminality se nejvíce žáci dopouštějí neoprávněných přístupů, ať již k cizím wifi sítím, na cizí facebookové účty či k cizím e-mailovým účtům,“ uvedli autoři.

(čtk)