Takto vypadá dotčená webová stránka

Lidé se brání výhrůžkám exekucí za neplnění neúčinné smlouvy

Před dalšími podvodníky zatím nevarovala ani Exekutorská komora. Ukazuje se však, že mnozí lidé už se umí bránit neuvěřitelným praktikám a obchodním smlouvám sami. Obtěžování a vyhrožování začíná známou lidskou chybou: Většina lidí si při registraci na stránce Voucher Plus nepřečte smluvní podmínky a automaticky je odklikne. Jenže podle obchodních podmínek se zákazník zavazuje poslat firmě SEALSERV s.r.o.do tří dnů pět tisíc korun, i když si nic neobjedná. Registraci lze zrušit za šest tisíc korun.

S pravidelností odbíjejících hodin se na doméně http://justice-soud.cz/ zjevují jména. Mají to být zřejmě ti, na které „kdosi“ nařídil exekuci, neboť stránka nese název „Nařízené exekuce“. Pokud by o záležitosti informovala Exekutorská komora, zcela jistě by varovala, že takto exekuce v žádném případě nefungují, exekutoři nejednají a takovou doménu nikdy mít nemohou.

Zda je s někým exekuce zahájena, kdo ji zahájil, v jaké výši a co je exekučním titulem respektive pravomocným usnesením o nařízení exekuce, lze zjistit z jediného registru ze zákona https://www.ceecr.cz/. Do Centrální evidence exekucí, kterou vede a spravuje Exekutorská komora ČR, všichni exekutoři podle zákona tyto údaje zapisují. Nahlédnutí do evidence je zpoplatněno.

Vysílání z jihočeského Bujanova

Obsah domény justice-soud.cz by byl ve skutečnosti směšný, kdyby ovšem nebyl doprovázen výhružnými e-maily a sms zprávami. Jak se útočníci dostali k osobním datům obětí? Jedním z rezervoárů těchto informací je stránka Voucher Plus, která podmiňuje objednávku zboží registrací na stránce. Lidé při registraci musí odkliknout obchodní podmínky.

Kromě svých osobních dat, které firmě lidé takto předají, odkliknutím odsouhlasí firmě SEALSERV s.r.o., Bujanov 22, 382 41 Bujanov, IČO: 26059550, že stránka Voucher Plus je pouze zprostředkovatelem koupě, není účastníkem obchodu mezi zákazníkem a dodavatelem a nenese žádnou odpovědnost za to, když zboží není dodáno nebo když je zákazník poškozen. Úvodní stránku webu Voucher Plus rovněž upozorňuje, že jde o obchod v Bitcoinech, Licecoinech a Dogecoinech.

Obec Bujanov se nachází mezi jihočeskou Kaplicí a Dolním Dvořištěm takřka na hranicích s Rakouskem.

Zákazník se zaváže, že složí firmě pět tisíc

Klíčové je však toto ujednání obchodních podmínek, podle kterého musí zákazník vždy složit firmě SEALSERV s.r.o. na účet pět tisíc korun: „Účet, jenž po registraci nebude využit více jak 3 dny a to k nákupu voucheru a jeho zaplacení, nebo služba Peněženka, kde službu Peněženka uživatel aktivně používá a to tak, že v oněch prvních 3 dnech má na peněžence minimální zůstatek ve výši 5000 Kč či 0.05927331 nebo ekvivalent v daný den a moment, je tedy následně účet či služba Peněženka jednorázově zpoplatněn a to poplatkem ve výši 5000 Kč či 0.05927331 nebo ekvivalent v daný den a moment. A to z důvodu, že služba Peněženka je finanční služba a účet bez Peněženky není možné založit. A Peněženka jakožto finanční služba bez využití uživatele či zákazníka je proto jednorázově zpoplatněna. Na tento poplatek tedy po 3 dnech od registrace budete upozorněni a v případě, že do jednoho dne nedojde k zaplacení poplatku, tak bude předáno soudu. Tedy nadále postoupeno o jedno procento denně, dokud nebude uhrazeno, soudní cestou vymoženo,“ stojí doslova v obchodních podmínkách.
Totožný postup je popsán pro případ, že zákazník objednávku nedokončí, tedy nezaplatí. Opět následuje pokuta 5 000 korun nebo její adekvátní část v Bitcoinech.

Za šest tisíc korun se lze z webu vyplatit

Ještě více musí zaplatit ten, který se chce ze stránky odhlásit a účet zrušit: „V případě, že požadujete, aby došlo k zrušení účtu z Vaší strany, tak je nejprve potřeba uhradit poplatek za Zrušení Účtu a to ve výši 6000 Kč či 0.07112797 BTC nebo ekvivalent v daný den a moment. Na tento poplatek po 1 dni budete upozorněni a v případě, že do jednoho dne nedojde k zaplacení poplatku, tak bude předáno soudu. Tedy nadále postoupeno o jedno procento denně, dokud nebude uhrazeno, soudní cestou vymoženo.“

Podle reakcí některých zákazníků se z účtu nelze bez zaplacení požadované částky nijak vyvázat. „Žádnou objednávku jsem neučinila a pokusila se svůj účet smazat. To na jejich stránkách nešlo, tak jsem alespoň v mailu s nabídkou zboží zaklikla, že již nechci maily z této adresy dostávat. Za tři dny mi přišel mail vyhrožující soudem. Dívala jsem se tedy na obchodní podmínky, kde jsem zjistila, že se jedná o jeden velký podvod na kupující. Firma vlastně za nic neručí, jen za dodání voucheru nikoli už zboží,“ uvádí „zákaznice“ Věra Poláková, která upozorňuje na další ustanovení podmínek, totiž že firma pouze zprostředkovává, avšak nenese žádnou odpovědnost za nedodání zboží nebo dokonce poškození zákazníka.

„Pokud nezaplatíte do jednoho dne objednávku, pokuta 5000 Kč právě z Peněženky. Pokud nepořídíte voucher do 3 dnů od registrace, opět pokuta 5000 Kč. Zrušení účtu je zpoplatněno 6000Kč. V momentě, kdy pořídíte u nich registraci, jste v pasti,“ popisuje Věra Poláková.

Vyhrožování exekucí si lidé nenechají líbit

Podle slov Věry Polákové po registraci nepřijde žádné potvrzení o provedené registraci ani žádost o autorizaci.  „Takže by jim tam mohl údaje vyplnit kdokoliv z mého okolí a oni by dál taková data používali,“ uvádí stejně jako další pět zákazníků firmy, kteří odeslali podnět k k České obchodní inspekci, k Úřadu pro ochranu osobních údajů a k Policii České republiky.

Upozornění, že registrovaný zákazník nesložil peníze na konto firmy, je totiž jen slabý začátek. Na stránce časopisu dTest popsalo jednání firmy šest zákazníků – každý den přibude jeden.  „Do 2 dnů mi nějaký pan K.Z. hrozil, předžalobní upomínkou. Účet jsem vymazala a zároveň i požádala, v odpovědi o zrušení účtu. Den na to mi od stejného pána přišlo „VP – Porušení obchodních podmínek – Vaše jednání již brzy bude projednáváno u soudu,“ píše například Lucie Kovaříková. Osobu K.Z. zmiňuje i paní Poláková a Roman Stránský. Poslední stížnost z neděle 10. února je pak rovnou nadepsána: Vyhrožování exekucí za asistence policie, výhrůžné maily a sms.

Firma mění jména, sídla, jednatele i weby

První stížnost na firmu SEALSERV z letošního 1. února však týká nedodání zboží: „Již před vánocemi jsme na webu dobryvoucher.net zakoupili zboží, které nikdy nepřišlo. Stránka je po Vánocích zrušena, ale v zápětí se objevila tato (voucher.plus). Stejný design, stejné podmínky nákupu, prostě jen překopírovaný na jinou adresu. Tímto bych chtěl varovat případné zájemce o zboží z tohoto e-shopu,“ upozorňuje zákazník Rudolf Miler.

K tomu dodává Věra Poláková: „Bohužel tito podvodníci spoléhají na to, že než se začnou jejich případem úřady zabývat změní doménu a pokračují dál. Doufám, že media budou rychlejší a budou informovat  dříve, aby se nenechalo nachytat lidí více.“

Má pravdu. Například dTest, který všem šesti poskytl totožnou odpověď, uvádí ve stavu věci, že je v řízení: „Nyní se čeká na vyjádření společnosti,“ stojí na stránce se stížnostmi, kde dTest s odkazem na judikaturu Ústavního soudu vysvětluje, že popsaná smluvní ujednání jsou právně neúčinná.

Podle výpisu z obchodního rejstříku se však kompetentní orgány žádného vyjádření nejspíše nedočkají. Firma, která už třikrát měnila sídlo od Kaplice po Bujanov, jedenkrát název z GAWO na SEALSERV a mezi jejímž jednateli a společníky už byly osoby z České republiky, z Ukrajiny i z Rakouska, má v současnosti jediného jednatele a vlastníka.
Je jím Wolfgang Eichler z Alkovenu u Linze v Horních Rakousích, na jehož zapsané sídlo Weinberggasse vyhledávač ani nereaguje.

Irena Válová