Tiskové konferenci byla přítomna též paní Alice, sama oběť domácího násilí. K novinářům zůstala po celou dobu otočena zády. Foto: Tomáš Nahodil

Probační a mediační služba dosud pomohla více než 35 tisícům obětí trestných činů

Jen za loňský rok pomohla Probační a mediační služba 9 360 obětem trestných činů. To je téměř o půl druhého tisíce víc než v roce 2017. Celkově jde o nejvyšší číslo za poslední tři roky.Tato čísla dnes oznámila ředitelka Probační a mediační služby (PMS) Andrea Matoušková.

K jejich zveřejnění zvolila dnešek, protože právě na něj připadá Evropský den obětí trestných činů. Před devětadvaceti lety, 22. února 1990, byla ve Velké Británii podepsána Charta práv obětí. Jejím cílem je zvyšovat mezinárodní povědomí o pomoci a podpoře obětí, a právě dnešek jako Evropský den obětí trestných činů slouží k připomenutí práv obětí.

Podle Andrey Matouškové nedávný výzkum zjistil, že náš systém není stále dostatečně připraven informovat oběti trestných činů o jejich právech a tato jejich práva jim účinně zajistit. „Pouze devatenáct procent dotázaných vědělo, že Česká republika má od roku 2013 zvláštní zákon o obětech trestných činů. Respondenti nejčastěji uváděli, že by informace o pomoci obětem trestných činů vyhledávali u policie anebo u právníka. Přitom za posledních pět let pomohla už více než pětatřiceti tisícům obětí právě Probační a mediační služba. V devadesáti procentech z toho šlo o pomoc dospělým, v pěti procentech seniorům a ve zbytku dětem a mladistvým,“ dodala Matoušková.

Počet obětí, jímž PMS v roce 2018 pomohla, se v porovnání s rokem 2017 zvýšil téměř o půl druhého tisíce. Zatímco v předloňském roce vyhledalo ve střediscích a poradnách PMS pomoc okolo osmi tisíc obětí trestných činů, loni to bylo už 9 360 obětí, což je třetí nejvyšší číslo za poslední tři roky.

Probační a mediační služba poskytuje pomoc a podporu každému, kdo se cítí být obětí, aniž by na pachatele muselo být podáno trestní oznámení. Obětem trestných činů pomáhá s tím, aby se s dopady trestných činů vyrovnaly. Probační a mediační služba proto obětem pomáhá informovat je o trestním řízení a o jejich právech, podává jim základní právní informace o náhradě škody, peněžité pomoci, zastupování zmocněncem, doprovází je na jednání u soudů, policie, úřadů a poskytuje jim psychosociální podporu. „Na to, stát se obětí trestné činnosti, se nikdo předem nepřipravuje, člověk se obětí trestné činnosti stane,“ doplnila poradkyně pro oběti trestných činů Martina Pešková.

Tiskové konferenci byla přítomna též paní Alice, sama oběť domácího násilí. K novinářům zůstala po celou dobu otočena zády. „Každé oběti doporučuji co nejrychleji vyhledat pomoc. Probační a mediační služba mi moc pomohla, oporu mám ale i ve své mamince a ve svých blízkých,“ uvedla.


Probační a mediační služba pomáhá hledat odpovědi na tyto otázky:
Jak a kde podat trestní oznámení?
Jak získat informace o vyšetřování?
Jak uplatnit náhradu škody?
Jaké jsou možnosti mimosoudního řešení konfliktu?
Kde a jak rychle sehnat právní informace o průběhu trestního řízení?
Co dělat v situaci, kdy pachatel odmítá odpovědnost za trestný čin?
Jak se vyrovnat s psychickou újmou, pocity bezmoci, deprese, strachu?
Komu se anonymně svěřit se svými obavami?
Jak se domoci odškodnění?


Tomáš Nahodil