Soudní znalci čelí kritice kvůli posudkům v mediálně známých kauzách Ilustrační foto

Předseda znalecké komory o novém zákonu: Je to sebevražda znalectví za bílého dne

Nová pravidla pro soudní znalce, která dnes schválila Sněmovna, jsou podle předsedy Komory soudních znalců ČR Vladimíra Váchy od základu špatná, nedomyšlená a nebudou fungovat. Současný zákon o znalcích je podle něj funkční a stačilo by ho drobně upravit a doplnit. Vácha řekl, že znalci kvůli změnám obor opouštějí a mladí lidé s potřebnými kvalifikačními předpoklady práci za nových podmínek nebudou chtít dělat. Kritizoval přesun znalecké činnosti pod ministerstvo spravedlnosti.

Ministerstvo spravedlnosti připravilo „originál za každou cenu“, místo aby se inspirovalo třeba v Rakousku, kde právní úprava znalectví funguje téměř 100 let, řekl Vácha „Vymysleli to špatně, chybějí k tomu prováděcí předpisy, šáhli do všeho možného, do oborů, do pravomocí, do nezávislosti znalce,“ doplnil. Návrh podle něj nezachránily ani zásahy bývalé ministryně spravedlnosti Heleny Válkové a jejího nástupce Roberta Pelikána, neprospěly mu ani pozměňovací návrhy od poslanců. „Nebude to fungovat,“ shrnul.

Nová pravidla budou podle Váchy problémem pro policii i soudy. „Je to sebevražda znalectví za bílého dne, nikdo neví, co s tím bude,“ podotkl. Pokud nová úprava začne platit, těžko ji bude možné při délce legislativního procesu v Česku rychle opravit, řekl.

Předseda Komory soudních znalců ČR Vladimír Vácha Foto: KSZ

Vácha se obává poklesu kvality práce znalců, protože lidé s akademickými tituly, kteří byli nositeli standardů, odcházejí a nemají komu předat zkušenosti. Mladí podle něj o znalectví nemají zájem, věkový průměr znalců je tak podobný jako u lékařů. Většina znalců jsou profesní odborníci, kteří mají svá zaměstnání, a znalectví je pro ně jen nadstavbou, podotkl.

Nárůst hodinové odměny pro znalce na 500 až 700 korun místo současných 100 až 350 korun mohla podle Váchy už dřív zajistit změna úhradové vyhlášky. Zvýšená sazba ani tak neodpovídá současné skutečnosti. „Stát běžně platí za expertizy od 1200 korun na hodinu víc, protože ví, že za každým úkonem toho experta je mnohahodinové studium, příprava podkladů, licence, drahé normy, které si znalec musí obstarat,“ řekl.

Problém Vácha vidí v tom, že znaleckou činnost, která má být vysoce odborná a nezávislá, pod sebe převezme ministerstvo spravedlnosti. Dosud jmenování nových znalců záleželo na vůli předsedů krajských soudů. Vácha poukázal na to, že předsedové soudů vykonávají své funkce podstatně déle než ministři. „Dávat znaleckou činnost, která má být nezávislá, pod vždycky ryze politické ministerstvo, je naprostý nesmysl,“ uvedl.

Nová pravidla pro soudní znalce by podle návrhu schváleného Sněmovnou měla platit od roku 2021. Vláda si od změny slibuje zkvalitnění jejich práce, současný zákon o znalcích z roku 1967 je podle kabinetu značně zastaralý. Sněmovna v předloze mimo jiné zachovala až půlmilionovou sankci za pochybení znalců. Normu nyní dostane k projednání Senát.

(čtk)