Členové Unie státních zástupců Foto: Unie státních zástupců

Státní zástupci se ohradili proti Zemanovým výrokům o Ištvanovi

Unie státních zástupců (USZ) se dnes ostře ohradila proti čtvrtečním kritickým výrokům prezidenta Miloše Zemana vůči šéfovi olomouckých vrchních žalobců Ivo Ištvanovi. V prohlášení výroky označila za nepodložené i za prokazatelně nepravdivé. Podle unie podrývají důvěru veřejnosti ve výkon spravedlnosti.

Zeman se k práci Ištvana vyjádřil v rozhovoru pro TV Barrandov, a to v souvislosti s nedávným policejním zásahem v Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). Uvedl, že kauza možná neskončí rozsudkem a že v takovém případě by měl být Ištvan odvolán z funkce. Podle Zemana se chce Ištvan současným případem rehabilitovat po zásahu na úřadu vlády, který souvisel s kauzami kolem šéfky premiérova kabinetu Jany Nečasové (dříve Nagyové).

„Unie státních zástupců se kategoricky ohrazuje proti tomu, aby hlava státu bez znalosti konkrétní trestní kauzy ještě v čase přípravného řízení předjímala její výsledek a věc hodnotila jako selhání státního zastupitelství,“ uvedl ve svém prohlášení výkonný výbor USZ.

„Pokud jde o zásah na úřadu vlády v roce 2013, tvrzení Miloše Zemana o tom, že jediným výsledkem jsou nezdaněné kabelky, je prokazatelně nepravdivé. V březnu letošního roku byli Jana Nagyová (dnes Nečasová) a bývalí příslušníci Vojenského zpravodajství pravomocně odsouzeni za zneužití tajné služby ke sledování soukromých osob,“ dodala unie.

Policejní zásah na antimonopolním úřadu souvisí s údajným ovlivňováním tendru na výběr mýta. Prezident Zeman se už dříve zastal šéfa ÚOHS Petra Rafaje, když uvedl, že důvodem k Rafajově odchodu by měl být až pravomocný rozsudek.

Policie zasahovala na úřadu a také v sídle firmy Kapsch 7. března, nikoho neobvinila. Svou roli v případu a schůzky s Rafajem a ředitelem Kapsche musel ve Sněmovně vysvětlovat místopředseda vládního hnutí ANO Jaroslav Faltýnek.

(čtk)