Budoucí ministryně spravedlnosti Marie Benešová Foto: archiv

Slabý Kněžínek? Spekulace o jeho výměně za Benešovou sílí

Nejen pod ministrem dopravy Danem Ťokem a některými dalšími šéfy resortů se houpe křeslo. Mezi politiky a justičními funkcionáři se spekuluje o tom, že premiér Andrej Babiš není spokojen s ministrem spravedlnosti Janem Kněžínkem. S tím, že nahradit by ho mohla i někdejší šéfka resortu a bývalá nejvyšší státní zástupkyně Marie Benešová. Ta informace nepotvrdila, ani nevyvrátila. Na dotaz České justice zareagovala v sms zprávě tím, že kuloární informace nekomentuje. 

Když v červenci loňského roku Kněžínek úřad po několika dnech přejímal od Taťány Malé, byla jeho nominace brána jako dočasná „znouzectnost“. Svoji pověst bezvýrazného, byť spolehlivého, úředníka naplňuje beze zbytku. A to je právě to, co Babišovi může vadit. Hlavním důvodem má být to, že místo aby Kněžínek ministerstvo řídil, řídí resort jeho.

Naproti tomu Marie Benešová rozhodně mezi šedé myši nepatří.  Ministryní spravedlnosti byla v úřednické vládě Jiřího Rusnoka. Velmi blízko má také k prezidentovi Miloši Zemanovi, jemuž dělá poradkyni ve věcech justice a je součástí poradního týmu Pražského Hradu. Benešová také nepatří mezi fanoušky současného vedení státního zastupitelství, rezervovaný vztah má především k vedoucí Vrchního státního zastupitelství v Praze Lence Bradáčové a nejvyššímu státnímu zástupci Pavlovi Zemanovi. Deník N nedávno informoval, že si Hrad u Benešové objednal analýzu, zda je možné si v Česku objednat trestní stíhání.

Výsledek analýzy pak měl potvrdit, že stíhání na objednávku v tuzemsku možné je. Zeman ji poté předal Kněžínkovi. Kontroverzní výrok o možnosti trestního stíhání na objednávku. pronesl premiér Andrej Babiš při projednávání „své“ kauzy údajného dotačního odvodu Čapího hnízda v Poslanecké sněmovně.

Sama Benešová se pak k hnutí ANO přibližovala již v minulém volebním období, kdy patřila mezi kritiky vedení ČSSD v čele s Bohuslavem Sobotkou a také jako členka Ústavně právního výboru Poslanecké sněmovny byla velmi střídmá v kritice některých návrhů ministrů za hnutí ANO, včetně exministra Roberta Pelikána. Nehlasovala například pro zpřísnění zákona o střetu zájmů, který nazývají politici hnutí jako „lex Babiš“ či se zdržela jako poslankyně při hlasování o vydání Andreje Babiše k trestnímu stíhání. Dobré vztahy má Benešová také s vlivným politickým náměstkem ministerstva spravedlnosti, někdejším výrazným sociálním demokratem Jeronýmem Tejcem.

Andrej Babiš s Janem Kněžínkem. Foto: MSp

S Babišem ji pak pojí osoba Karla Muzikáře juniora, kterého zastupuje v tzv. kauze Beretta a opakovaně veřejně v této souvislosti poukazovala na údajnou roli advokáta Radka Pokorného. Policisté měli údajně na Muzikáře vyrábět účelové materiály, které ho měly kriminalizovat. Důvodem byla arbitráž mezi Českými drahami a Škodou Transportation. „Znelíbila jsem se zástupci Škodovky a kamarádovi premiéra Radkovi Pokornému,“ poznamenala v minulosti Benešová.

Právě silná vazba Benešové na ČSSD, což může být negativně vnímáno v ANO, i její „neříditelnost“ a nátura, a naopak silná vazba na prezidenta Zemana hrají naopak proti ní. Jisté ovšem je, že Babiš v politických i justičních kuloárech sonduje názory na výměnu Kněžínka i jeho případnou náhradu.

Česká justice se na rošádu v čele ministerstva spravedlnosti ptala Benešové i Babiše. Babiš dnes v pořadu Partie TV Prima uvedl, že o změnách ve vládě uvažuje a již v této věci požádal o přijetí u prezidenta Miloše Zemana, se kterým je chce projednat. Na setkání, které společně měli před několika dny, se ale o Benešové podle informací České justice nebavili. Sama Marie Benešová v sms zprávě napsala, že kuloární informace nekomentuje.

Eva Paseková