Ústavní soud Slovenské republiky Foto: Wikipedia

Slovenský ústavní soud může obnovit práci, Kiska jmenoval soudce

Slovenský ústavní soud, který byl od poloviny února po skončení funkčního období většiny svých soudců paralyzován, může obnovit činnost. Prezident Andrej Kiska dnes jmenoval tři nové ústavní soudce, což zajistí fungování pléna soudu. Hlava státu zároveň rozhodla o novém vedení vrcholné soudní instituce, které ale nadále do plného počtu 13 členů chybí šest soudců.

Před dvěma měsíci skončilo dvanáctileté funkční období devíti soudcům ústavního soudu včetně jeho tehdejší předsedkyně. Slovenský parlament až na začátku dubna zvolil osm z potřebných 18 kandidátů na nové soudce – hlavě státu je totiž třeba předložit dvojnásobný počet kandidátů, než je počet obsazovaných míst.

Novými ústavními soudci se stali advokát Ivan Fiačan, předseda jednoho z okresních soudů Ľuboš Szigeti a exekutor Peter Molnár. Nejvíce hlasů poslanců, včetně opozičních, získal při volbě Fiačan, kterého Kiska jmenoval novým předsedou ústavního soudu. Szigetiho jmenoval místopředsedou.

Nynějších sedm soudců je nejnižší počet potřebný pro rozhodování pléna ústavního soudu, které posuzuje například volební stížnosti nebo soulad zákonů s ústavou. Pro přijetí rozhodnutí v plénu je potřebný souhlas alespoň sedmi soudců, a to bez ohledu na celkový počet obsazených míst ústavních soudců.

Otázka ústavního soudu zasáhla do kampaně před březnovými prezidentskými volbami, a to kvůli ambicím expremiéra a předsedy nejsilnější vládní strany Směr-sociální demokracie Roberta Fica stát se předsedou ústavního soudu. Ficovy snahy odmítl Kiska i později zvolená prezidentka Zuzana Čaputová. Fico se ještě před prvním kolem voleb kandidátů na ústavní soudce ve sněmovně kandidatury vzdal.

(čtk)