Ministryně spravedlnosti Marie Benešová Foto: archiv

Benešová se ujme i funkce předsedkyně legislativní rady

Nová ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO) se po svém předchůdci Janu Kněžínkovi ujme i funkce předsedkyně Legislativní rady vlády. Vyplývá to z návrhu usnesení vlády. Podle něj v čele legislativní rady stojí člen vlády. Benešovou bude na základě návrhu premiéra Andreje Babiše jmenovat vláda na nejbližším zasedání.

Legislativce Kněžínka vystřídala Benešová v ministerské funkci v úterý, výměna vyvolala kritiku opozice, která vyjadřovala obavy z ohrožení nezávislosti justice. Premiér při uvedení Benešové do funkce odmítl, že by chystala změny na státním zastupitelství. Spekulace o Benešové ho mrzí, justice v Česku podle něj ohrožena není. Ministryně dnešním Lidovým novinám řekla, že uvažuje o zásadním zeštíhlení justiční soustavy. Dosavadní čtyřstupňový systém soudů a státních zastupitelství by podle jejích předběžných úvah mohl nahradit třístupňový, z něhož by vypadly vvrchní soudy a vrchní státní zastupitelství v Praze a Olomouci.

Kněžínek vedl ministerstvo spravedlnosti od loňského července, kdy ve vládě nahradil Taťánu Malou (ANO), která skončila po 13 dnech ve funkci kvůli obvinění z plagiátorství. Podle Babiše bylo jmenování od počátku dočasné. Kněžínek při oznámení rezignace uvedl, že po politické kariéře netoužil. Na úřadu vlády byl před jmenováním ministrem náměstkem pro řízení sekce Legislativní rady vlády.

Rada je poradním orgánem kabinetu a má zpravidla tři desítky členů – expertů.

(čtk)