Foto: archiv

NSZ usiluje o návrat pravomoci podávat dovolání v neprospěch obviněného pro tzv. extrémní nesoulad

Nejvyšší státní zastupitelství (NSZ) se snaží o to, aby nejvyšší státní zástupce mohl opět podávat dovolání v neprospěch obviněných z důvodů extrémního nesouladu skutkových zjištění soudu s provedenými důkazy. Vyplývá to z připomínek NSZ k návrhu supiny poslanců na komplexní změnu trestních předpisů, o kterém Česká justice informovala.

Jak nedávno informoval deník Právo, velký senát Trestního kolegia rozhodl o tom, že nejvyšší státní zástupce již nadále nebude moci podávat dovolání v neprospěch obviněného. k závěru Kolegium došlo, když řešilo věc řidiče z Tachova, který na dálnici vybržďoval kamion. Soudy ho zprostily obžaloby a s ohledem na rozdílný pohled některých senátů NS byla věc po podání dovolání nejvyššího státního zástupce postoupena velkému senátu kolegia.
To v podstatě navázalo na předchozí rozhodnutí Ústavního soudu, podle něhož námitka extrémního nesouladu je námitkou, která se dotýká porušení základních práv obviněného a tato práva chrání obviněného jakožto slabší procesní stranu.

V rámci připomínkového řízení ke zmíněné novele procesní předpisů připojilo nicméně NSZ v květnu svůj „legislativní námět“ v podobě rozšíření § 265b o nový dovolací důvod, který zní: „Rozhodná skutková zjištění jsou ve zjevném rozporu s obsahem provedených důkazů nebo jsou založena na procesně nepoužitelných důkazních prostředcích nebo pro ně nedůvodně nebyly provedeny navrhované podstatné důkazní prostředky“.

NSZ svůj námět zdůvodnilo tím, že má řešit „aktuální nejasnost ohledně oprávnění nejvyššího státního zástupce namítat tzv. extrémní nesoulad v neprospěch obviněného“, přičemž se má jednat o návrh, který čerpá inspiraci z připravovaného trestního řádu. Jak potvrdil České justici minulý týden nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman, NSZ na tomto návrhu nadále trvá a o návrat tohoto oprávnění nejvyššího státního zástupce bude usilovat. Rezervovaně se ovšem k návrhu staví předseda Trestního kolegia NS František Púry, s nímž Česká justice mluvila během konference Karlovarské právnické dny. Podle Púryho je tato část nového trestního řádu ještě předmětem debat, navržená podoba „legislativního námětu“ NSZ jim neodpovídá a není…

Celý článek si můžete přečíst v MEDIA NETWORK MAGAZÍNU.
Přístupný je pro předplatitele.

Jste-li předplatitel, přihlásit se můžete zde.Přihlásit

Chcete-li se stát předplatitelem, jděte zde.Předplatit

Petr Dimun