Zákon má stanovit požadavky na realitní makléře a podmínky jejich činnosti

ÚS se zastal advokátů kvůli prohlídkám, mlčenlivost je třeba chránit kvůli klientům

Ústavní soud se dnes zastal trojice advokátů, jejichž data mohlo státní zastupitelství zaslat po domovní prohlídce společných prostor spolu s ostatními zajištěnými daty na vyžádání do Německa. Podle nálezu tím mohla být prolomena advokátní mlčenlivost. Uvedl to soudce zpravodaj Vojtěch Šimíček.

Ústavní soud řešil situaci, kdy byla domovní prohlídka nařízena v advokátních prostorech, které spolu s advokátem podezřelým ze spáchání trestných činů sdíleli i další advokáti. Společný byl i server, na kterém měli uložena data. Zástupce České advokátní komory, který byl u prohlídky přítomen, však odmítl udělit souhlas k seznámení se s obsahem zajišťovaných listin, ty proto putovaly k advokátní komoře. Krajský soud v Brně následně vydal rozhodnutí o nahrazení souhlasu zástupce advokátní komory a vyčleněná data krajské státní zastupitelství na základě žádosti o právní pomoc předalo do Německa.

Krajský soud stěžovatele ale nepojal jako účastníky řízení. Podle nich měli na centrálním serveru uloženu svoji kompletní právní praxi, a listiny tak byly vydány, aniž měli v řízení možnost jakkoli vystupovat.

„Ústavní soud zrušil předmětné usnesení krajského soudu, neboť jím bylo porušeno právo na spravedlivý proces,“ uvedl soudce. Doplnil, že stejné právo porušilo i státní zastupitelství, a to předáním listin do Německa.

„Sdělení nálezu je jednoduché. Advokátní mlčenlivost je tady proto, aby nechránila primárně advokáty, ale jeho klienty. Pokud by advokátní mlčenlivost nebyla, tak by tuto profesi nešlo účinně vykonávat. Druhé sdělení je, že advokátní mlčenlivost se nemůže týkat trestné činnosti advokátů, to by šlo o zneužití institutu,“ uvedl Šimíček.

Ústavní soud také přikázal krajskému státnímu zastupitelství, aby vyvinulo úsilí k navrácení vydaných listin, které se týkají výkonu praxe dotyčných advokátů.

(čtk)