Vrchní soud v Olomouci Foto: Wiki

Vrchní soud v Olomouci má vést Václav Čapka, Dörfl by chtěl vystřídat Bureše

Výběrové řízení na místo předsedy Vrchního soudu v Olomouci vyhrál podle důvěryhodných zdrojů České justice Václav Čapka, současný místopředseda soudu pro věci trestní. Nahradí tak končícího Roberta Grygu, který skončí v září.

Čapka se do výběrového řízení přihlásil jako jediný kandidát. Jako předseda senátu například loni rozhodoval o zvýšení trestů pro obžalované v kauze odběratelů a distributorů nelegálního lihu podnikatele Radka Březiny, kteří byli spjati s Likérkou Drak. Jeho senát také potvrdil zproštění obžaloby Jiřího Večeře z organizování dvou vražd podnikatelů z roku 1995. Jako předseda senátu řešil v odvolacím řízení ze známých kauz i případ Petra Kramného, kterému potvrdil osmadvacetiletý trest za vraždu jeho manželky a osmileté dcery v Egyptě.

Čapku podle informací České justice vybrala komise ve složení náměstků ministryně spravedlnosti Kláry Cetlové, Michala Fraňka, předsedy ústeckého krajského soudu Luboše Dörfla, místopředsedy Nejvyššího soudu Romana Fialy a místopředsedy Vrchního soudu v Praze Vladimíra Stiboříka.

„Paní ministryně respektovala závěry výběrové komise a do funkce navrhne Václava Čapku. V procesu je ještě nyní řada dalších úkonů: na návrh ministryně spravedlnosti, s kontrasignací předsedy vlády, jmenuje předsedu vrchního soudu prezident republiky. Pozice předsedy Vrchního soudu v Olomouci bude uvolněna k 1. říjnu letošního roku,“ uvedla mluvčí ministerstva spravedlnosti Lucie Machálková.

Další klíčové výběrové řízení na předsedu Vrchního soudu v Praze aktuálně probíhá. Podle informací České justice se do něj zcela jistě přihlásí předseda Krajského soudu v Ústí nad Labem Luboš Dörfl, který již dal najevo svůj zájem bývalým kolegům z Vrchního soudu. Zájemci z řad soudců se mohou hlásit do 12. července.

Současný šéf Jaroslav Bureš vede vrchní soud od ledna 2013. V minulosti byl ministrem spravedlnosti ve vládě současného prezidenta Miloše Zemana, v roce 2003 byl kandidátem ČSSD na prezidenta.

Česká justice nedávno upozornila, že kvůli končícím mandátům se do dvou let uskuteční kompletní obměna vedení obou vrchních a všech krajských soudů. V červnu 2020 skončí v čele královéhradecké justice Jan Čipera, v říjnu pak předsedové krajských soudů jihočeského a plzeňského – Milan Tripes a Miloslav Sedláček – a šéf Městského soudu v Praze Libor Vávra.

(epa, pd)