Městské státní zastupitelství Ilustrační foto: archiv

Opoziční návrh změn v odvolávání žalobců vláda zřejmě odmítne, návrh Benešové mají piráti za výsměch

Návrh opozičních Pirátů, ODS a lidovců na změny ve jmenování a odvolávání vedoucích státních zástupců a na stanovení jejich funkčního období kabinet ANO a ČSSD pravděpodobně odmítne. Předloha podle vládních legislativců postrádá například úpravu průhledného postupu výběru vhodných kandidátů na místa vedoucích žalobců. Problematické je podle nich také zrušení institutu výtky, kterým je nyní možné řešit drobné nedostatky v činnosti státních zástupců.

Kabinet podle podkladů pro pondělní schůzi podpoří záměr posílení nezávislosti státních zástupců, změny ale musí být „promyšlené, koncepčně jednotné a vzájemně provázané“. „Z tohoto důvodu vláda prosazuje návrh novelizace zákona o státním zastupitelství připravený v gesci ministerstva spravedlnosti, který bude všechny tyto požadavky splňovat,“ stojí v předběžném stanovisku pro zákonodárce, které je sepsáno jako záporné.

Piráti v týdnu odeslali připomínky k vládní novele zákona o státním zastupitelství, kterou označili za „výsměch“. Předseda poslaneckého klubu Pirátů Jakub Michálek představil poslaneckou novelu zákona o státní zastupitelství spolu s ODS a KDU-ČSL již v červnu. „Předkládané vládní novele zákona o státním zastupitelství vytýkame především složení výběrové komise, do které má ministerstvo jmenovat většinu. To znamená, že ministr by měl rozhodující vliv na složení komise, a tedy i na výběr vedoucího státního zástupce. Piráti navrhují, aby v komisi měli většinu zástupci státního zastupitelství, a aby byly zapojeny soudy a další právnické profese,“ říká Michálek.

Čtěte také: Benešová: Dala jsem velkorysou lhůtu, novela zákona o žalobcích bude platit až od roku 2022

Vláda navrhuje, aby nejvyššímu státnímu zástupci končilo funkční období už za dva roky a vrchní státní zástupci by se podle vládního návrhu vyměnili současně. Piráti navrhují nejvyššího státního zástupce nechat ve funkci déle a vrchní státní zástupce obměnit s časovým odstupem. „Považujeme za neobhajitelné, aby po dobu aktuální výjimečné situace trvání trestního stíhání předsedy vlády Andreje Babiše docházelo k obměně vedoucích představitelů státního zastupitelství, na kterou bude mít prostřednictvím jím navržené osoby ministra spravedlnosti vliv, protože tyto osoby mohou rozhodovat v jeho věci,“ dodává Michálek.

Ve hře jsou nyní hned čtyři obdobné návrhy, liší se některými parametry. Novelu podali už dříve poslanci opozičních TOP 09 a STAN, svou úpravu chystá také Senát. Jedním z hlavních cílů všech návrhů je zavedení možnosti odvolání vedoucích státních zástupců výhradně prostřednictvím kárného řízení. Vláda by napříště nemohla odvolat nejvyššího státního zástupce bez udání důvodu a ministr spravedlnosti ostatní vedoucí žalobce pro závažné porušení povinností.

Opoziční novely i senátní předloha souvisejí s výměnou ministra spravedlnosti Jana Kněžínka za Marii Benešovou (oba za ANO). S tím se objevily obavy z toho, že by nová ministryně mohla odvolat nejvyššího státního zástupce, což ale Benešová popírá. Za nezávislost justice a proti Benešové i premiéru Andreji Babišovi (ANO) se v Česku konala masivní shromáždění organizovaná spolkem Milion chvilek.

(čtk, epa)