Povinná předškolní docházka Foto: archiv

Školky musí podle Šabatové zajistit stravu i dětem s alergiemi nebo celiakií

Ředitelé mateřských škol nemají obecně povinnost zajišťovat dětem zvláštní stravu. Školky ale musí ctít zákaz diskriminace a u dětí s celiakií nebo alergiemi musí přijmout opatření, která zajistí stravování i těmto dětem. V tiskové zprávě to dnes uvedla ombudsmanka Anna Šabatová. Reagovala tak na podněty, které dostává ohledně stravování dětí ve školkách. Mluvčí ombudsmanky Iva Hrazdílková řekla, že kancelář ročně dostane asi 15 podnětů od rodičů, kterým nevyhovuje strava ve školkách.

Snahu zajistit dítěti jinou stravu nejčastěji rodiče odůvodňují zdravotním stavem – třeba kvůli celiakii, potravinové alergii nebo intoleranci, ale také z přesvědčení jako veganství nebo vegetariánství, uvedla Hrazdílková. Obvykle podle rodičů školka není ochotná zajistit jiné stravování.

Podle ombudsmanky má stravování povahu služby a není součástí práva na vzdělání. Ve školkách se řídí vyhláškou o předškolním stravování, podle které má dítě stravování po dobu přítomnosti ve školce garantované. Vyhláška říká, že má ředitel nebo ředitelka školky způsob a rozsah stravování stanovit po dohodě se zákonným zástupcem dítěte. „Školky tedy mají povinnost poskytnout dětem stravu, která splňuje stanovené výživové normy, nemusí se však nutně jednat o stravu, která vyhovuje všem dětem. Ředitelé a ředitelky školek nemají obecně povinnost zajišťovat dětem zvláštní stravu,“ uvedla Šabatová.

Čtěte také: Matka si u ombudsmanky stěžovala na nemožnost veganské stravy ve školce, školy musí umožnit jídlo z domova

Podle ní je ale současně třeba respektovat zásadu rovného zacházení a zákaz diskriminace. „V případě stravování ve školce se to vztahuje zejména na děti s celiakií nebo potravinovými alergiemi a intolerancí. Jejich onemocnění totiž lze chápat jako zdravotní postižení, které je jedním z chráněných důvodů v antidiskriminačním zákoně. Školky mají proto povinnost přijmout přiměřená opatření, aby mohly službu stravování využívat i děti s tímto zdravotním postižením,“ uvedla Šabatová. Výjimkou je, když by takové opatření znamenalo pro školku nepřiměřené zatížení.

Šabatová doporučuje rodičům dohodnout se s ředitelem na způsobu stravování a hledat způsob, který bude vyhovovat dítěti, školce i rodičům. V případě neúspěchu a podezření na porušení povinnosti ze strany školky doporučuje ombudsmanka obrátit se na Českou školní inspekci, která může zjednat nápravu.

(čtk)