Vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová Foto: OVM

Bradáčová u soudu: Dopis od Vitáskové si nepamatuji, v archivu není

Pražská vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová a ústavní soudce Tomáš Lichovník dnes svědčili před jihlavským okresním soudem v případu zneužití pravomoci úřední osoby, z nějž je obžalovaná bývalá předsedkyně Energetického regulačního úřadu (ERÚ) Alena Vitásková. Soud zajímalo, zda s nimi Vitásková jednala o nedostatku právníků v ERÚ. Vitásková nakonec jmenovala místopředsedkyní úřadu Renátu Veseckou, která neměla potřebnou praxi. Zbývá vyslechnout dva svědky, soud proto jednání odročil na 16. října.

Vitásková dnes soudu předložila dopisy z roku 2013 adresované Bradáčové jako představitelce Unie státních zástupců a Lichovníkovi jako funkcionáři Soudcovské unie. Žádá je v nich o spolupráci s personálním zajištěním úřadu. Ani Bradáčová, ani Lichovník si na dopisy nepamatují, řekli před soudem. Nevylučují ale jejich existenci. „Musím jenom říci, že za zvláštnost považuji, že (dopis) není v archivu unie,“ řekla Bradáčová.

Vitásková na dotaz novinářů, proč dopisy dokládající její snahu o řešení personálních otázek ještě před nástupem Vesecké předložila až nyní, řekla, že je předtím nepovažovala za důležité.

Jihlavský soud se případem znovu zabývá od pondělka. Původní podmíněný trest z loňského listopadu odvolací soud v Brně v březnu zrušil. „Odvolací soud směřoval jednoduše ke zjištění motivace paní Vitáskové, proč jmenovala paní doktorku Veseckou. Jestli to bylo zajištění jejího prospěchu, nebo proto, aby řádně fungoval úřad. To je předmětem dokazování,“ řekl už dřív obhájce Vitáskové Tomáš Gřivna.

Vitásková odmítá, že pozici místopředsedkyně úřadu vytvořila účelově pro někdejší nejvyšší státní zástupkyni Veseckou. Úřad podle ní čelil nárůstu právní agendy a potřeboval zkušeného právníka zejména z oblasti státní správy, což Vesecká splňovala.

Původně soud Vitáskovou potrestal podmíněným trestem dva roky s odkladem na 30 měsíců. Její obhájce požadoval zproštění obžaloby. Státní zástupce chtěl 3,5 roku vězení. Soudce Zdeněk Chalupa uložený nižší trest odůvodnil i délkou soudního řízení, které začalo v lednu 2016.

Vitásková stála v čele úřadu sídlícího v Jihlavě v letech 2011 až 2017. Vesecká byla místopředsedkyní od listopadu 2014 do června 2015.

Vitásková byla stíhaná také kvůli kauze solárních podvodů. Stíhání se týkalo elektráren Saša-Sun a Zdeněk-Sun. Brněnský krajský soud ji poslal do vězení na 8,5 roku za zneužití pravomoci, odvolací senát ji pak pravomocně zprostil obžaloby. Do případu se letos vložil Nejvyšší soud, který stanovil, že důvody zproštění je potřeba zpřesnit.

Neukončená solární kauza byla také důvodem toho, proč na začátku srpna Obvodní soud pro Prahu 2 zamítl žalobu, kterou se Vitásková domáhala na státu 35 milionů korun za své trestní stíhání.

(čtk)