Soudce Ivan Elischer přichází na jednání s obhájkyní Lucií Kýčkovou Foto: Petr Dimun

Soudce Elischer: Žádné úplatky jsem nepřijal

Soudce pražského vrchního soudu Ivan Elischer, který čelí obžalobě z korupce, dnes řekl novinářům po vyslechnutí dvouhodinového přednesu obžaloby, že žádné úplatky nepřijal. Údajný organizátor korupce Nguyen Quoc Hung pak v hlavním líčení vypověděl, že se s Elischerem zná, ale že s obžalobou nesouhlasí a že nikomu peníze nedával. Soudci hrozí za údajné ovlivňování drogových trestních řízení ve prospěch vietnamské komunity až 12 let vězení a také propadnutí majetku.

Obžaloba, kterou řeší pražský městský soud, viní devětapadesátiletého Elischera v šesti různých bodech ze zneužívání soudcovské pravomoci v letech 2013 až 2018. K této činnosti ho podle vyšetřovatelů naváděl Nguyen Quoc Hung, jenž ve dvou zadokumentovaných případech také podle obžaloby zorganizoval předání úplatku. V prvním případě Elischer podle státního zástupce Vladimíra Pazourka inkasoval jeden milion korun, ve druhém si prý s Nguyen Quoc Hungem a dalším obžalovaným Nguyen Tan Thanhem rozdělil 670.000 korun.

V obou zmíněných případech Elischer údajně dokázal jakožto předseda odvolacího senátu snížit tresty vězení pěti Vietnamcům obžalovaným z drogové kriminality. U další obžalované prý z dohody sešlo, protože žena neměla peníze.

„Nesouhlasím s obžalobou. Nejsem vinen. Nikomu jsem nedával žádné peníze a také jsem nikdy od nikoho žádné nedostal,“ uvedl u soudu Nguyen Quoc Hung, který vypovídal jako první z obžalovaných. Připustil, že se s Elischerem přátelil a stýkal se s ním jak na soudcově dovolené ve Vietnamu, tak i v Česku. Když se ho soudkyně chtěla začít ptát na podrobnosti jejich vztahu, využil svého práva nevypovídat.

Elischer zatím obžalobu pro zástupce médií komentovat nechtěl. Uvedl ale, že vypovídat bude. Na řadu by měl přijít po polední přestávce.

Obžaloba zmiňuje mimo jiné i případ, kdy Elischerův senát zvýšil o rok a čtvrt tresty vězení ženě a muži vietnamské národnosti – podle státního zástupce proto, že odmítli Elischerovu nabídku na snížení trestu a soudce se jim společně s Nguyen Quoc Hungem rozhodl pomstít. V další kauze údajně Elischer sepsal a podepsal za jiného obžalovaného dodatek k odvolání, kterým mu dopomohl ke snížení doby vyhoštění.

Státní zástupce vyčítá Elischerovi také to, že v letech 2013 až 2016 lustroval na základě požadavků Nguyen Quoc Hunga řadu Vietnamců v neveřejných rejstřících, především v evidenci vězněných osob. Informace Elischer údajně získával často tak, že se obracel na další pracovníky justice, a to pod nepravdivými záminkami.

Na lavici obžalovaných sedí i dvě Vietnamky Cao Thi Kieu Khanh a Nguyen Thi Hoai Thu, které Elischera podle obžaloby uplácely ve prospěch svých příbuzných. Na zprostředkování milionového úplatku se podle obžaloby podílel i doktor práv Mac Van Nhat.

Žalobce Pazourek se prozatím nechtěl vyjádřit k tomu, zda policie u Elischera našla peníze z údajné trestné činnosti, ani k tomu, zda se některý z obviněných rozhodl spolupracovat. Na dotaz ČTK uvedl, že u členů Elischerova senátu – tedy soudců Bohumila Kaláta, Tome Frankiče staršího a Ľubomíra Klimáčka vyšetřovatelé neshledali spoluodpovědnost za stíhané trestné činy. Proto mají v trestním řízení postavení svědků.

(čtk)