Prezident Miloš Zeman Foto: Hrad.cz

Miloš Zeman jmenuje předsedu VS v Olomouci a 29 nových soudců

Prezident Miloš Zeman ve středu ve 14 hodin jmenuje nového předsedu olomouckého vrchního soudu Václava Čapka a nové soudce obecných soudů. V pondělí také zasedne komise na Ministerstvu spravedlnosti, která vybere nového předsedu Vrchního soudu v Praze.

Mezi 29 nováčky, které Zeman na Pražském hradě jmenuje, je 18 žen a 11 mužů. Většina jich má za sebou tzv. jinou právní praxi, což znamená, že se na výkon funkce soudce nepřipravovali z pozice justičního čekatele, ale například jako asistenti soudců či vyšší soudní úředníci. Nejvíce nových soudců – sedm – má zamířit do obvodu pražského městského soudu.

Soudce Václav Čapka na pozici šéfa olomouckého vrchního soudu vystřídá Roberta Grygu. Čapka se do výběrového řízení přihlásil jako jediný kandidát. Jako předseda senátu například loni rozhodoval o zvýšení trestů pro obžalované v kauze odběratelů a distributorů nelegálního lihu podnikatele Radka Březiny, kteří byli spjati s Likérkou Drak. Jeho senát také potvrdil zproštění obžaloby Jiřího Večeře z organizování dvou vražd podnikatelů z roku 1995. Jako předseda senátu řešil v odvolacím řízení ze známých kauz i případ Petra Kramného, kterému potvrdil osmadvacetiletý trest za vraždu jeho manželky a osmileté dcery v Egyptě.

Pražský vrchní soud by chtěl vést jeho místopředseda pro trestní úsek Jan Sváček a šéf ústeckého krajského soudu Luboš Dörfl. Podle zdrojů České justice nového předsedu vybere ministerská komise v pondělí. Zasednout by měla ve složení náměstkyně Kláry Cetlové, náměstka Michala Fraňka, předsedy Krajského soudu v Ostravě Petra Nováka, místopředsedkyně Vrchního soudu v Olomouci a předsedy Nejvyššího soudu Pavla Šámala.
Současnému předsedovi pražského vrchního soudu Jaroslavu Burešovi vyprší mandát na počátku příštího roku.

(epa, pd)