Andrej Babiš čelí trestnímu řízení v souvislosti s Čapím hnízdem od sklonku roku 2015 Foto: Farma Čapí hnízdo

Šaroch: Můj nadřízený o mém úmyslu v kauze Čapí hnízdo věděl

Státní zástupce Městského státního zastupitelství v Praze (MSZ) Jaroslav Šaroch zpochybnil slova svého nadřízeného, vedoucího MSZ Martina Erazíma, který uvedl, že u Šarocha došlo ke změně názoru. Šaroch to uvedl dnes pro Českou televizi (ČT)

„Dozorový státní zástupce své rozhodnutí odůvodnil jiným právním postojem k podstatné okolnosti trestní věci, než jaký dlouhodobě zastával v dosavadním výkonu dozoru,“ uvedl dnes v písemném rozhovoru pro Deník N vedoucí Erazím. Že rozhodnutí státního zástupce Šarocha mělo být pro vedení MSZ překvapivé, neboť mělo dojít ke změně jeho právního názoru na celou věc, sděloval veřejnosti od pondělí i mluvčí MSZ Aleš Cimbala. Šaroch dnes ovšem pro ČT uvedl, že o záměru jak ve věci rozhodne Erazím věděl dopředu.

Stejnou informaci má i Česká justice od zdrojů zevnitř MSZ. Šaroch měl totiž před přibližně dvěma týdny s Erazímem probírat některá závažná zjištění, která jej vedou k závěru, že rozhodne u všech obviněných podle § 172 odstavce b) trestního řádu, totiž že skutek není trestným činem. Je velice pravděpodobné, že o tomto pohovoru byli Erazímem zpraveni i další vedoucí státních zastupitelství vyšších stupňů, ve věci vykonávalo opakovaně dohled VSZ v Praze.

K pochybnostem ve prospěch tvrzení Šarocha je možné připočíst i to, že minulý rok při rozhodování o stížnostech uvedl, že se může nakonec takto rozhodnout a věc tak může skončit zastavením. Což mj. učinil v případě několika osob, včetně šéfa poslaneckého klubu hnutí ANO a bývalého manažera firmy Agrofert Jaroslava Faltýnka.

(pd)