Smlouvu o vydávání mezi Argentinskou republikou a Českou republikou dnes podepsala ministryně Marie Benešová s argentinským velvyslancem Robertem Alejandrem Salafiou Foto: Msp

Ministryně Benešová podepsala smlouvu o vydávání s Argentinou

Ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO) dnes podepsala s argentinským velvyslancem Robertem Alejandrem Salafim dvoustrannou smlouvu o vydávání. Dohoda upravuje extradici stíhaných a odsouzených lidí mezi ČR a Argentinou. V tiskové zprávě to sdělil mluvčí ministerstva Vladimír Řepka. O dojednání smlouvy úřad informoval už v únoru 2016, kdy jej vedl Robert Pelikán (ANO).

„Přestože dosavadní spolupráce mezi Českou republikou a Argentinou je už nyní na velice dobré úrovni, tak doposud neexistovala žádná dvoustranná smlouva v oblasti mezinárodní justiční spolupráce,“ uvedla Benešová. „Dojde ke zrychlení a zjednodušení řízení o vydání osob, což povede k účinnější vymahatelnosti práva a trestněprávní represi,“ dodala.

Ministerstvo si od smlouvy slibuje větší transparentnost pravidel uplatňovaných mezi oběma státy a efektivnější způsob vedení trestního stíhání. „Smlouva bude nyní předložena Parlamentu ČR a k následnému podpisu prezidentu republiky. Takže její účinnost očekáváme v roce 2020,“ doplnil Řepka na dotaz ČTK.

Vydávání obviněných z Argentiny a do Argentiny lze v současné době uskutečnit pouze na základě takzvaného ujištění o vzájemnosti – tedy příslibu, že v obdobných případech bude druhá strana postupovat stejně. Argentina takto například v listopadu 2014 vydala do ČR českolipského podnikatele odsouzeného za podvod při mezinárodní přepravě zboží. Od loňského února Česko v Argentině usiluje o vydání zadrženého slovenského občana Kristiana Daneva, který je obviněný z vraždy spáchané v roce 2009 v Poděbradech.

Nedávno Česko přistoupilo jako první evropský stát k úmluvě, která mu v trestních věcech rozšířila možnosti justiční spolupráce s 25 státy Latinské Ameriky včetně Argentiny. Tato dohoda však nezahrnuje vydávání osob k trestnímu stíhání. Týká se poskytování právní pomoci – tedy například zajišťování důkazů, výslechu svědků nebo domovních prohlídek.

(čtk)