Marek Dalík u soudu - Reprofoto: ČT

Podmínky Dalíkova výkonu trestu byly opakovaně šetřeny, kontroly nezjistily porušení zákona

Podmínkami výkonu trestu Marka Dalíka ve znojemské věznici se již měsíc zabývá Krajské státní zastupitelství v Brně (KSZ), uvedl web iRozhlas.cz. Podle informací České justice se předtím šetřením podmínek Dalíkova výkonu trestu zabývala i Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS), která věc odložila. Na KSZ se s podnětem k prověření před několika týdny obrátilo i Nejvyšší státní zastupitelství v Brně (NSZ). Nadstandardní podmínky pro Dalíka odmítla i Vězeňská služba.

Aktuálně.cz dnes informovalo, že Marek Dalík během výkonu trestu ve znojemské věznici docházel na pracoviště mimo areál věznice. Jednalo se o jeden ze znojemských penzionů, přičemž Dalík zde dostával i oběd a mohl pracovat taktéž v domě majitelky. S ní má věznice uzavřenou dohodu o zaměstnávání vězňů od roku 2007, přičemž spolupráce obou subjektů byla v minulosti podle informací České justice bezproblémová, včetně aktivní kontroly dodržování podmínek vězňů ze strany majitelky.

Podle vyjádření mluvčího KSZ Hynka Olmy pro Českou justici však dosavadní měsíční podrobné šetření KSZ vyloučilo jak porušení zákona, tak jakoukoliv nestandardní výhodu pro Marka Dalíka. Zařazen byl na toto pracoviště, s nímž věznice spolupracuje bez problémů již několik let, na základě splnění objektivních kritérií. Neprokázal se tedy jakýkoliv vnější zásah třetích osob v jeho prospěch.

Podle informací České justice Dalík také na pracoviště řádně docházel a práci vykonával, což potvrdily i prováděné kontroly. Nebyl zde tedy ani důvod se obrátit OSZ ve Znojmě, jehož státní zástupce byl činný při rozhodování soudu o podmínečném propuštění. Informace, že by Dalík během pobytu mimo věznici porušil stanovený režim, například že by z penzionu telefonoval či se zde stýkal se svými blízkými, by logicky měla vliv na rozhodování soudu.

O průběh výkonu trestu Marka Dalíka se nicméně bude ještě zajímat ministerstvo spravedlnosti. „Za plnění výkonu trestu odpovídá Vězeňská služba ČR. Ministerstvo spravedlnosti nicméně v této věci využije všech svých kontrolních pravomocí a informace, které se objevily v médiích, důsledně a v co nejkratší době prověří,“ reagovala pro Českou justici ministryně spravedlnosti Marie Benešová.

Vězeňská služba ale odmítá, že by na zaměstnání odsouzeného lobbisty Marka Dalíka ve znojemském penzionu bylo cokoliv nestandardního. Mluvčí bezpečnostního sboru Petra Kučerová dnes řekla, že zařazení vězňů k zaměstnání vždy schvaluje odborná komise. Malých subjektů, které poskytují práci maximálně jednomu až dvěma vězňům, je v Česku celkem 72, dodala mluvčí.

V komisi, která mívá podle mluvčí okolo 11 členů, zasedá vychovatel, speciální pedagog, psycholog či sociální pracovník. „Jsou to lidé, kteří s odsouzeným přicházejí do kontaktu, znají jeho psychologický profil a vědí, jak se chová,“ popsala. Hlavní prioritou při výběru je bezpečnostní riziko a komise přihlíží i k tomu, zda vězeň svědomitě plní svoje povinnosti.

Věznice provádí na venkovních pracovištích pravidelné i namátkové kontroly, a tak tomu podle Kučerové bylo i v Dalíkově případě. „Zaměstnavatelé jsou předem poučeni mimo jiné o tom, že vězňům musí zamezit přístup k zakázaným předmětům, například mobilním telefonům nebo návykovým látkám,“ uvedla.

Kučerová zdůraznila, že zaměstnávání vězňů je pro Vězeňskou službu jednou z priorit. „Zásadní pro nás je, aby vše bylo v souladu se zákony a dalšími právními předpisy, což ve všech věznicích je,“ řekla. K Dalíkovu případu bezpečnostní sbor žádné šetření nechystá, podle mluvčí pro to není důvod.

Někdejší tajemník premiéra Mirka Topolánka, odsouzený k pěti letům vězení za podvod při nákupu obrněných transportérů Pandur pro armádu, měl v penzionu podle dohody vykonávat pomocné údržbářské a úklidové práce. „U odsouzeného bylo schváleno pracovní zařazení na pracoviště s volným pohybem mimo věznici u Ing. Vlasty Masri,“ sdělil serveru místopředseda Okresního soudu ve Znojmě Jaromír Kapinus.

Dalík měl podle dohody v penzionu pracovat 40 hodin týdně a vykonávat pomocné údržbářské a úklidové práce. Směna mu začínala v 8:30 a odcházel v 17:00. „Objednatel odpovídá za to, že na pracovišti nebude ve vztahu k odsouzeným mařen účel výkonu trestu odnětí svobody. Zejména jim nebudou umožněny návštěvy příbuzných a dalších nepovolených osob, přebírání nebo předávání listovních a balíkových zásilek, telefonování apod.“ uvádí se podle Aktuálně.cz ve smlouvě.

S variantou, že dohled nad trestancem převezme fyzická osoba, s níž má věznice smlouvu, zákon počítá. „Na pracovišti je odsouzený popřípadě kontrolován i zaměstnancem cizího subjektu, který ho zaměstnává,“ řekla serveru mluvčí Vězeňské služby Petra Kučerová. Do penzionu, jenž je od věznice asi deset minut chůze, Dalíka nemusela vozit ani eskorta.

(pd, čtk)