Krajský soud v Českých Budějovicích Foto: Wikipedia

Předseda Krajského soudu Milan Tripes končí ve funkci

Ke konci roku skončí ve funkci předseda Krajského soudu v Českých Budějovicích Milan Tripes. Podle ministryně spravedlnosti Marie Benešové, která dnes zprávu sdělila předsedům krajských soudů a České justici ji potvrdila, končí v čele soudu ze zdravotních důvodů

Mandát měl Tripesovi skončit posledního září příštího roku. „Rozhodl jsem se rezignovat ze zdravotních důvodů ke konci roku 2019,“ reagoval na dotaz České justice Tripes. Kdo soud zatím dočasně povede, není jasné. Benešová mu na poradě poděkovala za jeho práci v čele soudu. „Do jmenování nového předsedy Krajského soudu bude zastupováním pověřen některý soudce, a to v plném rozsahu činností a kompetencí. Výběr není nijak formalizován, ve většině případů někoho navrhne stávající předseda,“ uvedl mluvčí Resortu Vladimír Řepka s tím, že resort výběrové řízení na nového předsedu vypíše v lednu 2020.

Obecně se při jmenování do funkce předsedy soudu postupuje podle zákona o soudech a soudcích a Instrukce Ministerstva spravedlnosti ze dne 25. 7. 2014 o postupu při navrhování a jmenování funkcionářů soudu. Předsedu krajského soudu jmenuje z řad soudců na návrh ministra spravedlnosti prezident republiky. Ministr spravedlnosti vyhlašuje výběrové řízení nejméně 15 dnů před termínem stanoveným k podání přihlášky. Předsedové soudů zajistí, aby o vyhlášení výběrového řízení byli informováni všichni soudci soudu, v jehož čele stojí.

Komise je pětičlenná a jejími členy jsou předseda nebo místopředseda Nejvyššího soudu, předseda nebo místopředseda vrchního soudu, předseda nebo místopředseda krajského soudu, náměstek ministra a další odborník pro oblast organizace práce soudů, státní správy soudů a ekonomiky z resortu spravedlnosti. Předsedou komise je náměstek ministra. Komisi, včetně jejího předsedy, jmenuje ministr.

Čtyřiapadesátiletý Milan Tripes pracuje v justici od roku 1983, celou dobu na Českobudějovicku. V pozici místopředsedy tamního krajského soudu je od roku 2001. Do funkce ho v roce 2013 jmenoval prezident Miloš Zeman.

Krajský soud v Českých Budějovicích rozhoduje především o odvoláních proti rozhodnutím okresních soudů ve svém obvodu, v některých případech rozhoduje sám jako soud prvního stupně, o odvoláních pak rozhoduje Vrchní soud v Praze. Vykonává také agendu správního soudnictví. Co do počtu soudců je nejmenším krajským soudem.

Eva Paseková