Polská vláda prosadila v parlamentu zákon, který snížil do té doby jednotný důchodový věk soudců ze 67 let u mužů o dva a u žen o sedm roků Foto: flickr.com

Čeští soudci a státní zástupci podpořili protest polských kolegů

Česká Soudcovská unie a Unie státních zástupců (USZ) společně podpořily polské soudce a prokurátory, kteří budou v sobotu protestovat proti tlakům tamní vlády na justici. Projednávaný zákon, jenž umožňuje postihnout soudce za kritiku kontroverzní soudní reformy, je podle českých stavovských spolků v právním státě nepřijatelný. USZ prohlášení zveřejnila na svém facebookovém profilu.

Protest, který nese název Pochod tisíců talárů, se uskuteční ve Varšavě. Organizátoři předpokládají účast několika tisíců soudců a dalších právníků. „Naši kolegové tím upozorní na stoupající tlak ze strany současné polské vlády směřující k odstranění nezávislosti justice a na hrozící destrukci právního státu,“ popsaly české spolky v prohlášení.

„Po přijetí právních předpisů snižujících věkovou hranici pro odchod do důchodu soudců Nejvyššího soudu a zpolitizování jmenování nových soudců nyní projednává polský parlament zákon, který umožňuje postihnout soudce za kritiku vlády nebo za rozhodnutí, jež mohou být vládě nepohodlná,“ shrnuly Soudcovská unie a USZ.

Kritizovaný zákon přijali polští poslanci 20. prosince, a to navzdory apelu Evropské komise. Konzervativní polská vláda kritiku odmítá, podle vládní strany Právo a spravedlnost má norma zabránit chaosu v justici. K definitivnímu potvrzení zákona je zapotřebí ještě souhlas senátorů, mezi kterými nemá PiS zaručenou většinu. Senát však může jen oddálit, nikoliv úplně zablokovat přijetí zákona.

Podle kritiků zákon umožňuje odvolávání soudců, kteří by zpochybňovali pravomoc nových soudců dosazených soudcovskou radou. Na obsazení rady má vliv PiS. Zákon také zakazuje soudcovským organizacím přijímat stanoviska „nepřátelská“ vůči výkonné a zákonodárné moci. Soudci by mohli být za trest přeloženi, odvoláni nebo finančně postiženi.

Evropská komise vede s Polskem dlouhodobě řízení kvůli justiční reformě, která podle ní podkopává vládu práva v zemi. Soud EU už nařídil Polsku změnit kritizované zákony, čemuž však polská vláda vyhověla pouze zčásti.

(čtk)