Profesorka Helena Válková Foto: Radek Čepelák Foto: Radek Čepelák

Válková poslala na Hrad zpětvzetí nominace na ombudsmanku, Hamáček chce, aby skončila jako zmocněnkyně

Předseda ČSSD a vicepremiér Jan Hamáček je připraven doporučit prezidentovi Miloši Zemanovi poslankyni ČSSD Kateřinu Valachovou jako kandidátku na ombudsmanku. Zeman zmínil jméno bývalé ministryně školství poté, co svou kandidaturu stáhla jeho adeptka Helena Válková (ANO). Hamáček však dnes před novináři zdůraznil, že nominace je na prezidentovi, nikoliv na politických stranách.

Podle informace České justice dnes Helena Válková odeslala na Hrad oficiálně zpětvzetí souhlasu se svoji nominaci na funkci veřejné ochránkyně práv. Helena Válková to České justici potvrdila.

Válková byla v posledních dnech kritizována kvůli svému článku z konce 70. let, pod nímž je podepsána společně s komunistickým prokurátorem Josefem Urválkem. Odmítnutí nominace ale Válková zdůvodnila jen svým někdejším členstvím v komunistické straně. Hamáček zopakoval, že by uvítal, kdyby Válková skončila i jako vládní zmocněnkyně pro lidská práva. Odkázal v tom však na premiéra Andreje Babiše (ANO).

„Já premiérovi řeknu svůj názor. Pokud bude paní Válková pokračovat ve funkci, tak z mého pohledu se bude věnovat víc obhajobě svého působení než samotnému fungování úřadu,“ uvedl Hamáček. Podle něj by to mohlo komplikovat chod celé agendy rady „Nicméně hnutí ANO má (ve vládě) většinu, pokud se premiér rozhodne paní Válkovou držet, sociální demokracie nemá sílu na to, aby ji odvolala,“ dodal.

Vláda nakonec dnes na svém jednání nehlasovala o tom, jestli poslankyně Helena Válková (ANO) skončí ve funkci zmocněnkyně kabinetu pro lidská práva. Kabinet o tom sice na návrh vicepremiéra Jana Hamáčka (ČSSD) jednal, po vystoupení Válkové ale ministři o jejím setrvání nehlasovali. Válková podle informací ČTK ze zasedání před ministry vystoupila a odmítla při tom možnost, že by funkci mohla opustit sama. Vicepremiérka Alena Schillerová (za ANO) poté novinářům řekla, že Válková ministrům rozdala materiál, kde vysvětluje vznik svých kritizovaných textů včetně popisu situace v 70. letech.

Alena Schillerová uvedla, že Válková byla přizvána na jednání, aby vysvětlila svou situaci. „My jsme ji vyslechli. Ona nám rozdala materiál, kde to vysvětluje, včetně historické a faktické analýzy,“ uvedla. Válková podle ní připravuje trestní oznámení a žalobu na ochranu osobnosti kvůli výrokům, které na její adresu v médiích zazněly.

Zda je možné nyní navrhnout Valachovou ještě nyní jako druhý návrh hlavy státu, který zákon předpokládá, nebo by ji musel prezident nominovat až po případné neúspěšné první volbě veřejného ochránce práv, nechtěl Jan Hamáček před novináři předjímat. „Na to musí odpovědět někdo z legislativy Sněmovny nebo kanceláře prezidenta,“ uvedl. Dodal, že Valachovou je připraven Zemanovi doporučit. „Ale upozorňuji, že tím, kdo navrhuje, je prezident, nikoliv strany,“ uvedl.

Babiš se o víkendu v médiích vyjádřil ve smyslu, že by kandidát na ombudsmana neměl být současný ani bývalý politik. „To je pak na diskusi mezi prezidentem a premiérem, zda premiér je ochoten podpořit kandidátku pana prezidenta,“ konstatoval Hamáček.

K rezignaci na funkci zmocněnkyně i k odchodu z Rady vlády pro lidská práva vyzval o víkendu Válkovou mimo jiné člen rady Tomáš Němeček. Válková by podle něj měla rezignovat nejpozději do čtvrtečního jednání, jinak z rady odejde on sám. „Teď je už pocit trapnosti při sledování činů a výroků profesorky Válkové nesnesitelný,“ uvedl na facebooku.

Ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD) dnes prohlásil, že se Válková způsobem své obhajoby fakticky diskvalifikovala pro politické funkce. Kritická je také opozice. „Paní Válková nebyla kvůli své minulosti přijatelnou kandidátkou na ombudsmanku. A nemůže zůstat ani ve funkci vládní zmocněnkyně. Čím dříve tuto ostudu vláda ukončí, tím lépe,“ napsal dnes na twitteru šéf ODS Petr Fiala.

Úřad vlády podle Schillerové a ministryně pro místní rozvoj Kláry Dostálové (za ANO) o víkendu oslovil zástupce všech vládních rad spadajících pod vládní zmocněnkyni. „Všichni se shodli, že Válková vykonala kus práce,“ uvedla Schillerová. Válkové se podle ní za osm měsíců podařilo vykonat víc práce, než některým jejím předchůdcům za mnohem delší dobu.

(čtk, pd)