Státní tajemník ministerstva obrany Petr Vančura skládá v roce 2015 slib. Foto: Archiv MO

Letos končí funkce většině státních tajemníků, aktuálně je hledají čtyři ministerstva a Úřad vlády

V roce 2020 končí funkční období většině státních tajemníků, kteří podle služebního zákona řídí personální agendu jednotlivých ministerstev. Jedná se o ty úřady, kde státní tajemník setrval po celou dobu svého pětiletého mandátu. Vláda se zatím chystá vyhlásit výběrová řízení na státní tajemníky čtyř ministerstev a Úřadu vlády.

Návrh na vyhlášení výběrového řízení na pozici státního tajemníka projedná vláda u ministerstev vnitra (Jiří Kaucký), kultury (Zdeněk Novák), obrany (Petr Vančura), místního rozvoje (Zdeňka Pikešová) a také na Úřadu vlády (Petr Špirhanzl).

Podmínkou pro to, aby se zájemce mohl ucházet o post státního tajemníka, je vedle vysokoškolského vzdělání, znalosti jazyka a bezúhonnosti také příslušná bezpečnostní prověrka a specifická kariérní minulost ve státní správě či samosprávě.

Vedle státních tajemníků samotných se tak mohou hlásit i „odborní“ náměstci ministrů, ředitelé sekcí a odborů, vedoucí úřadů organizačních složek státu, ředitelé krajských a obecních úřadů obcí s rozšířenou působností. Za podmínky, že uchazeč v uplynulých osmi letech, a to nejméně po dobu čtyř let vykonával ve vedoucí funkci v organizační složce státu, v územním samosprávném celku, instituci Evropské unie, mezinárodní organizaci nebo jako uvolněný člen zastupitelstva kraje anebo obce s rozšířenou působností činnosti podle §5 zákona o státní službě.

Brzy se bude vyhlašovat výběrové řízení u státních tajemníků ministerstev spravedlnosti (Jan Lišák), školství (Jindřich Fryč) a životního prostředí (Jan Landa).
Post státního tajemníka je pro dobrý chod úřadu klíčový, což ukázal případ bývalého státního tajemníka ministerstva zdravotnictví. Toho veřejně, a dlouho bezúspěšně, vyzývali k odstoupení ministr zdravotnictví Adam Vojtěch a posléze i premiér Andrej Babiš.
Petr Dimun