Hlavní líčení v případu soudce Elischera Foto: Eva Paseková

Soudkyně chtěla pokračovat v řízení se soudcem Elischerem, spis je ale v Olomouci

Kvůli absenci spisu v případu soudce Vrchního soudu v Praze Ivana Elischera předsedkyně senátu Městského soudu v Praze Veronika Cukerová odročila hlavní líčení. Učinila tak ale až po námitce Elischerovy obhájkyně Lucie Kýčkové. Ta upozornila na to, že podle zákona nelze paralelně vést dvě řízení. Elischerova manželka Areta zároveň požádala o uvolnění 250 tisíc korun z částky, kterou kvůli případu zajistila policie.

Spis v celé trestní kauze kauze se ještě nevrátil z Vrchního soudu Olomouc, který má až 19. února. rozhodovat jednu ze stížností spoluobžalovaného Hung Nguyen Quoca. Už před jednáním soud zrušil výslechy svědků, soudců z Elischerova senátu na vrchním soudu Tome Frankiče, Lubomíra Klimáčka a dalších. K jednání tak dorazili pouze dva svědci, kterým Cukerová pozdější termín výslechu sdělila osobně.

V hlavním líčení však chtěla pokračovat v dokazování s tím, že má k dispozici přílohové spisy. S tím ostře nesouhlasila Elischerova obhájkyně Kýčková a vznesla námitku. Podle ní by bylo vedení řízení bez spisu protiústavní. „Jednalo by se o nezákonnou libovůli,“ uvedla advokátka. Při líčení by podle ní chyběl protokol o hlavním řízení a to, že spis není k dispozici, není chybou obžalovaných.

Cukerová a její senát po krátké poradě rozhodl, že námitce vyhoví a líčení odročí. Nemohl tak rozhodnout ani o uvolnění částky, o kterou žádala Elischerova manželka. Soudce České justici řekl, že jde o peníze, které jeho žena získala ještě před uzavřením manželství.

Elischer je obžalovaný z toho, že ovlivňoval rozhodování svého senátu ve prospěch některých stíhaných Vietnamců, kteří mu za to platili. Za zneužití pravomoci a přijímání úplatků mu hrozí až 12 let vězení a také trest propadnutí majetku. Až do pravomocného skončení stíhání nesmí soudit. Vinu odmítá, policii už dříve označil za neobjektivní a podjatou.

Eva Paseková