Soudní síň Městského soudu v Praze Foto: AIP architekti

Soudkyně vyzradila dceři policejní akci, dostala podmínku

Městský soud v Praze dnes potrestal roční podmínkou s jednoletým odkladem jabloneckou soudkyni Lucii Treglerovou, která podle obžaloby varovala svou dceru před policejní akcí zaměřenou na její známé. Rozsudek není pravomocný, Treglerová, která je od roku 2018 dočasně zproštěna funkce, vinu odmítá. Za zneužití pravomoci jí hrozí až pět let vězení.

Soudkyně Okresního soudu v Jablonci nad Nisou v únoru 2016 povolila odposlechy u mužů, kteří byli podezřelí z drogové trestné činnosti. O den později podle obžaloby zaslala dceři sms s výčitkou, že se s muži stýká a že je otázkou času, kdy skončí v kriminále. Dcera pak jednomu z podezřelých napsala, že jeho syn je „vyhlášenej protiteroristickou centrálou“ a ať si oba muži dávají pozor.

Treglerová dnes zopakovala, že po nařízení odposlechů dostala anonymní zprávu o kontaktech dcery s podezřelými, tu přepsala a ve vzteku přeposlala mladé ženě. Později spolu i mluvily a nepohodly se. Odmítla, že by dceru, která začala být na jaře 2016 trestně stíhána, jakkoliv varovala, že ji prověřují. Řekla, že v únoru nic netušila.

Podle soudce Kamila Vacíka se neprokázalo, že by Treglerová vynesla informace přímo ze spisu a zda se k informacím o činnosti své dcery dostala díky anonymní sms či aktivním pátráním. Byla si však vědoma, že svým jednáním může ohrozit vyšetřování a sms její dcery byla už koncipována jako varování před stíháním. Upozornil také na dřívější výpověď dcery soudkyně, která naznačovala, že ji matka řekla, že se na soudě o podezřelých mužích „mluvilo“. Zdůraznil, že byť byla soudkyně dosud bezúhonná, nedostála přísným nárokům svého povolání.

Dcera soudkyně dnes řekla, že zprávu napsala poté, co jí matka pohrozila, že ji vyhodí z domu. Věděla prý, že na zmínku o synovi bude muž reagovat. Uvedla, že napsala hloupost, kterou na sebe chtěla upozornit.

Státní zástupce Martin Tvrdík pro soudkyni požadoval podmíněný trest. Podle něj sice nebyla naplněna podstata ohrožení utajované informace, žena ale porušila mlčenlivost soudce. Žalobce však připustil, že varování nezhatilo policejní vyšetřování.

Policisté soudkyni poprvé obvinili v říjnu 2016 ze zneužití pravomoci úřední osoby a ohrožení utajované informace. Státní zastupitelství stíhání ale zastavilo kvůli špatné právní kvalifikaci. Pak policisté ženu obvinili jen ze zneužití pravomoci. V květnu 2018 podali návrh na její obžalobu, státní zástupce ho však vrátil a žádal o doplnění. Podruhé policisté navrhli obžalovat soudkyni koncem roku 2018. Obvodní soud pro Prahu 1 pak soudkyni zprostil obžaloby, k rozhodnutí byl ale místně nepříslušný. Případem se tak musel od počátku zabývat městský soud.

(čtk)