Ombudsmanka Anna Šabatová chtěla zlepšit postavení lidí, kteří k životu potřebují pomoc psa Foto: pesprotebe.cz

Zástupkyně ombudsmana kritizuje, že ani po deseti letech není zákon o vodicích psech

Zástupkyně ombudsmana Monika Šimůnková připomněla, že ombudsman už v roce 2010 vydal doporučení na přijetí zákona, který by upravil postavení vodicích psů a který stále chybí. Odsoudila jednání taxikáře, který v Praze vyhodil nevidomou ženu z vozu kvůli vodicímu psovi. Uvedla to mluvčí Kanceláře veřejného ochránce práv Iva Hrazdílková.

Podle Šimůnkové je alarmující, že ani deset let po doporučení nebyl zákon přijat. Kancelář ombudsmana má leták, který lidem s vodicími psi radí, jak se v obdobných situacích chovat.

Případ se stal v pondělí. Taxikář ženu vyhodil z auta kvůli tomu, že ji doprovázel vodicí pes. Podle Šimůnkové případ ilustruje důsledky dlouhodobě chybějícího zákona, který by upravoval postavení vodicích a asistenčních psů. Ombudsman se vodicím psům věnuje od roku 2009 a v roce 2010 vydal doporučení v podobě přijetí zákona, který by upravil postavení vodicích psů se speciálním výcvikem. „Vodicí pes je kompenzační pomůcka, takže na něj nelze pohlížet jako na ostatní psy. Zákaz vstupu asistenčního psa v důsledku znamená zákaz vstupu člověka s postižením, kterého pes doprovází,“ uvedla Hrazdílková.

Protože tehdy posun ohledně zákona nenastal, ombudsmanka Anna Šabatová v roce 2016 doporučila vládě přípravu zákona upravujícího práva osob, které jsou doprovázené speciálně vycvičeným psem. „Ve světle případu nevidomé ženy vyhozené z taxíku považuji za alarmující, že ani deset let po doporučení ombudsmana nebyl zákon přijat, a dokonce dosud nevznikl ani jeho návrh. Dlouhodobě tak práva lidí s postižením využívajících asistenční a vodicí psy nejsou dostatečně chráněna. Výsledkem je zacházení, které jsme všichni viděli. Považuji to za naprosto tristní situaci,“ zdůraznila Šimůnková.

Kancelář vydala leták, ve kterém nevidomým radí, jak mají v podobných situacích postupovat. Lidem například radí mít psa dobře označeného jako vodicího, vzít si také průkaz ZTP a nenechat se odbýt. V případě problémů by lidé měli podat písemnou žádost o pomoc a také se obrátit na ombudsmana.

(čtk)