Krajský soud v Hradci Králové Foto: Wikipedia

Hradecký krajský soud řeší jen nejnutnější případy

Krajský soud v Hradci Králové a jeho pobočka v Pardubicích projednávají jen nejnutnější věci, naprostá většina jednání byla přerušena nebo odložena. Uvedl to mluvčí krajského soudu Jan Kulhánek. Nikomu ze soudců krajského soudu nebyla nařízena kvůli koronaviru karanténa, pracují buď přímo na pracovišti nebo formou práce z domova.

„Ze stovek nařízených jednání se mohlo v březnu uskutečnit hrubým odhadem asi tak deset, v dubnu bude zřejmě situace obdobná. S ohledem na vývoj aktuální situace jsou nařízená jednání v dalších týdnech postupně odročována,“ řekl Kulhánek.

Vedení hradeckého krajského soudu předpokládá, že více jednání nebude dříve než po Velikonocích. „Nebereme to však za nijak pevný termín a budeme reagovat na celkový vývoj situace,“ sdělil Kulhánek. Omezení se netýkají neodkladných věcí, jako jsou třeba rozhodování o vazbách nebo o návrzích na nařízení předběžného opatření.

„Vedení soudu doporučilo soudcům ke zvážení nutnosti konání hlavního líčení či jednání ve věci. Ostatně s ohledem na soudcovskou nezávislost není plošný zákaz konání jednání v moci vedení soudu,“ řekl Kulhánek.

Krajský soud v Hradci Králové zavedl mimořádná opatření kvůli riziku nákazy novým typem koronaviru v první polovině března. Například justiční stráž při vstupu do budovy krajského soudu v Hradci Králové a v Pardubicích kontroluje lidem teplotu, zákaz vstupu mají také lidé s viditelnými symptomy respiračního onemocnění nebo ti, kteří se vrátili z rizikových oblastí, případně byli v kontaktu s lidmi vystavenými riziku infekce.

V Královéhradeckém kraji se k dnešnímu ránu počet potvrzených případů onemocněním novým koronavirem dostal na 30, v úterý odpoledne jich bylo 22. Nemocní evidovaní krajskými hygieniky jsou ve všech okresech Královéhradeckého kraje. V České republice bylo ráno potvrzených bezmála 1500 případů, deset lidí se vyléčilo, tři zemřeli.

(čtk)